Обявяването на грипна ваканция става по решение на регионалните здравни

...
Обявяването на грипна ваканция става по решение на регионалните здравни
Коментари Харесай

Ще премахнат ли аудиозаписа на малките матури?

Обявяването на грипна почивка става по решение на районните здравни инспекции. Учителите имат опит и могат да преценяват по какъв начин материалът да бъде наваксан, сподели в изявление за bTV Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.
„ Колегите могат умерено да създадат ново систематизиране на работата си, тъй че да няма ощетени възпитаници във връзка с материала “, добави тя.
По думите ѝ смисълът на грипната почивка е учениците да могат сами да се предпазят, с цел да не се популяризира грипът. Тя ги посъветва да не са на открито и да не се събират на огромни групи.
Таня Михайлова разяснява и терзанията на родителите на седмокласници по отношение на смяната в матурите по математика. Основната им паника е, че в първи модул те имат единствено 60 минути за решение на 20 задания. Тече и петиция, която е събрала над 800 подписа.
„ Някои задания се вземат решение за минута, а други за повече според от естеството им. Тази година няма да бъдат 25 задания, а 23 за същото време, както миналата
година. Тоест ще има повече време. Във втората част на изпита ще бъдат три задания “, изясни Михайлова.
„ Готови сме на разговор, само че би трябвало да се доверим повече на учениците. Те ще се оправят и дано възрастните да не проектират страхове си върху децата. Те знаят и могат ", уверена е тя.
Родителите на четвъртокласници са обезпокоени от новите промени в изпита по български език – децата ще пишат диктовката от аудиозапис.
По отношение на диктовките на запис Михайлова разясни, че по този метод всички възпитаници ще бъдат сложени при равни условия.
„ Осъществяването на аудиозаписа ще става по всички правила, по които би трябвало да се диктува на учениците от съответната възраст. Затова не би трябвало да има терзание “, успокои зам.-просветният министър.
В момента МОН създава материали, които до края на месеца би трябвало да са подготвени. Те ще бъдат изпратени в учебните заведения и по този метод учениците ще имат цялостен период, с цел да се приготвят.
Таня Михайлова съобщи, че националното външно оценяване като инструмент в нашата просветителна система е извънредно значимо.
„ Функциите му са свързани с създаване на политики за възстановяване на резултатите. Голяма част от учениците, изключително в четвърти клас, не престават в същите учебни заведения и посредством изпитите може да се видят техните дефицити “, сподели Михайлова.
Зам.-министърът прикани родителите да не пресъздават терзания си и да не ги проектират върху децата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР