Обстановката на Международната космическа станция е спокойна, засега…(снимка: NASA) Държави от

...
Коментари Харесай

Глобалната дружба в космоса остава, въпреки войната


Обстановката на Международната галактическа станция е спокойна, засега…
(снимка: NASA)

Държави от всички краища на света са въвлечени в спора сред Русия и Украйна. Но високо горе в небето, на 432 километра над главите ни, група астронавти и космонавти съумяват да летят над спора и словесните престрелки на Земята. На борда на Международната галактическа станция има двама съветски космонавти, в това число командирът на актуалната експедиция, един астронавт от Европейската галактическа организация и четирима американски астронавти. Заедно те не престават да поддържат станцията, да организират научно-изследователски опити и да се приготвят за разходки в открития космос и ротации на екипажа, без значение от войната долу.

Програмата за Международната галактическа станция (МКС) стартира през 80-те години на предишния век. Партньори са Съединени американски щати, Япония, наследникът на разпадналия се Съюз на съветските социалистически републики – Руската федерация. Строителството в орбита стартира през 1998 година, а галактическата станция е непрекъснато населявана от 2000 година насам. Според последните промени на проекта, МКС ще действа най-малко до 2024 година

След експлоадиране на военния спор сред Русия и Украйна на 24 февруари излезе на дневен ред и въпросът какво се случва с МКС и нейния екипаж в този момент, когато Русия е глобена от Европейски Съюз, Съединени американски щати и техните сътрудници. Засега космонавтите не престават да работят по нормалния метод, в цялостно съдействие.

В петък, първия ден след старта на военните дейности, седемте души на МКС се причислиха към командира на задачата и съветския космонавт Антон Шкаплеров в спешно обучение, с цел да практикуват координираните си реакции при пожари, приключване на химикали и други малко евентуални събития на борда на галактическата станция.

Астронавтът на НАСА Том Маршбърн продължи да организира опити в региона на стареенето на кожата. Астронавтът на ЕКА Матиас Маурер продължи да учи генетиката на памучните кафези в космоса. Астронавтът на НАСА Раджа Чари извърши поддръжка на бягащата пътека, която екипажът употребява за извършения.

В понеделник членовете на екипажа на МКС си направиха кръвни проби и работиха върху реактивните раници в подготовка за идните разходки в космоса, планувани за 15 и 23 март. Руският уред Прогрес 79 употребява моторите си, с цел да издигне МКС до малко по-висока орбита.

Словесни престрелки

Долу на Земята отговорниците за галактическите стратегии на обособените страни си разменят леки словесни удари, само че без твърди планове за смяна в работата на МКС. Дмитрий Рогозин, началник на съветската галактическа организация Роскосмос, подсети, че съветски мотори оказват помощ за ръководството на МКС в космоса. Апаратите от време на време се включват, с цел да дават подтик на станцията и да поправят курса ѝ, с цел да може тя да продължи да се движи в орбита.

След това изявлението стана по-остро, защото Рогозин запита в типичния за него подигравателен дух какво ще стане, в случай че това партньорство бъде блокирано. „ Ако блокирате съдействието с нас, кой ще избави МКС от неконтролирано излизане от орбита ”, запита той. Намекна, че при такова състояние станцията може да падне на Земята, да вземем за пример в Съединените щати или Европа.

Мегамилиардерът Илон Мъск реагира на това. Той отговори на риторичния въпрос на Рогозин на идващия ден, като единствено разгласява в Twitter логото на SpaceX. После Мъск съобщи, че неговият личен галактически транспортен съд може елементарно да поеме задачата по поддържане на курса на МКС, с цел да ѝ оказва помощ да заобикаля галактическия отпадък и да поддържа височината си. Това може да стане с капсулите на SpaceX Dragon.

Словесната престрелка леко подсети за сходна замяна на любезности през 2014 година Тогава също имаше наказания за Русия от страна на Запада. Тъй като американските космонавти по това време пътуваха до МКС посредством галактическите кораби „ Союз ”, Рогозин иронично „ предложи ” на НАСА да употребява батут, с цел да изпраща астронавтите си в орбита.

Мъск отговори на този язвителен коментар шест години по-късно, през 2020 година, откакто SpaceX Crew Dragon води астронавтите на НАСА до МКС за първи път. „ Батутът работи ”, сподели Мъск.

Добра воля

В понеделник НАСА уточни, че продължава да ръководи Международната галактическа станция както нормално – взаимно със своите сътрудници, в това число Русия. „ Нашите действия са номинални ”, сподели админът по галактическите интервенции Кати Луедърс. „ Ние сме работили в сходни обстановки и преди – и двете страни постоянно са работили доста професионално и са разбирали на професионално равнище значимостта на тази задача ”.

Мениджърите на галактическите стратегии не престават да работят взаимно и имат добра връзка. Поне на „ работно равнище ” няма признаци на проблеми. „ Ние, като екип, работим тъкмо както преди три седмици ”, сподели Луедърс.
още по темата
Продължават да са в действие проектите за изпращане на галактическия транспортен съд „ Союз ” МС-21 до МКС, който Роскосмос би трябвало да изстреля от космодрума Байконур в Казахстан на 18 март. Апаратът би трябвало да се завърне на Земята на 30 март. На борда му ще пътуват Антон Шкаплеров, неговия сътрудник Пьотър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай, който ще сложи нов американски връх от 355 поредни дни в космоса. Тримата ще кацнат в югоизточен Казахстан. Луедърс е безапелационна, че се чака всички естествени процедури за кацане да продължат както всекидневно.

Русия продължава да дава гориво и мотори за тягата за периодическото репозициониране на галактическата станция. Жироскопите на НАСА обезпечават непоклатимост на станцията. Слънчевите панели не престават да генерират по-голямата част от електрическата енергия.

НАСА отговори на мненията на Рогозин, казвайки, че галактическата организация продължава да работи с всички интернационалните сътрудници. „ Новите ограничения за надзор на износа ще разрешават съдействие сред Съединени американски щати и Русия в гражданското пространство. Не се възнамеряват промени в подкрепата… за настоящи интервенции в орбита и наземните станции ”.

Рогозин пък смекчи тона, като написа в Twitter: „ Както споделят дипломатите, „ нашите опасения бяха чути ”…

Перспективи

Междувременно на 30 март на МКС ще дойдат нови жители. Това ще стане с първата напълно частна задача до галактическата станция – Axiom Space Ax-1. Четирима астронавти, трима от които платени, ще пътуват до МКС на борда на галактическия транспортен съд SpaceX Crew Dragon за 10-дневен престой.

Плановете на Axiom са за построяването на напълно лична, комерсиална галактическа станция. Фирмата приготвя и личен, частен модул към МКС, който би трябвало да е подготвен в границите на две години, като част от плана за частната галактическа станция.

Людерс дефинира партньорството за МКС като значим знак за човешкото съдействие в свят, изпълнен с битки. „ МКС е интернационално съдействие, основано на база взаимни зависимости, което го прави невероятна стратегия ”, сподели тя. „ Това е място, където живеем и работим в космоса, по кротичък метод ”.

В по-дългосрочен проект бъдещето на МКС е ясно единствено до 2024 година. Сегашните участници продължат съдействието в този период. След това, от 2026 година нататък, орбиталната лаборатория ще стартира последователно да се снишава към Земята. От юни до ноември 2030 година три спомагателни товарни кораба Прогрес без екипаж ще се скачат със станцията и ще употребяват моторите си, с цел да забавят МКС. След това МКС ще излезе от орбита, с цел да изгори някъде над южния Тих океан.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР