Общопрактикуващи лекари: Не се самолекувайте с антибиотици!Нов пик се очаква

...
Общопрактикуващи лекари: Не се самолекувайте с антибиотици!Нов пик се очаква
Коментари Харесай

В грип пламна цялата страна

Общопрактикуващи лекари: Не се самолекувайте с антибиотици!
Нов пик се чака през февруари, вирусът “изяжда ” повърхностните кафези на дихателната лигавица

Инфекциите са по-агресивни

До седмица цялата страна ще е в грипна зараза, сега в грип е пламнала цялата страна. Това заяви проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). По думите ѝ след този интервал ще имаме спад на заболеваемостта.

Новият вид на Омикрон е най-заразният досега, само че той протича леко, сподели още проф. Ива Христова.

Вирусните инфекции са по-агресивни тази зима поради двете ковидни години, през които спазвахме доста ограничавания, съобщи от своя страна и ръководителят на Районната лекарска гилдия във Велико Търново и общопрактикуващ доктор доктор Христо Димитров. Той добави, че влажното време сега е идеална среда за размножаване на заразните микроби и до няколко дни ще има внезапно нарастване на болни. “Рязко настинка, мускулни болки, висока температура, болки в гърлото, мощна изнемощялост, безапетитие. Това са присъщите признаци за грипа. Началото постоянно е внезапно и трагично. Важно е да се потърси лекарска помощ в точния момент и да не се подхваща самолечение ”, показва доктор Димитров.

Специалистът е безапелационен, че най-грешното нещо, което пациентите вършат, е да отидат в аптеката и да си купят антибиотик по лично убеждение.

“Когато ни нападна един вирус в над 90% от случаите първоначално той “изяжда ” повърхностите кафези на дихателната лигавица. Затова ни боли гърлото и стартира да тече носът. Остава едно одрано поле и в случай че в него навлязат микробите, стартират да се развъждат, а резултатът е повдигане на температура, гнойни храчки и т. н. Тогава към този момент имаме вторична бактериална зараза, за която е необходим антибиотик. Но какъв тъкмо да е препаратът, взема решение докторът ”, осведоми доктор Димитров.

Проверка на “Труд News ” откри, че внезапният скок на заболели от грип и вирусни болести във Варна е овладян като за последната седмица случаите са 603 при 662 за миналата. Според шефа на инспекцията доцент Цонко Паунов сега се следи плато в заболеваемостта. Лични лекари предвидиха, че нов пик ще има през февруари и предизвестяват инфектираните да не приключват лекуването с противовирусни препарати преди края на курса и да се пазят най-малко седмица, тъй като освен грипът, само че и другите вирусни инфекции са подли и повтарят. Засега рецесия с болнични кревати в региона не се обрисува, защото 70 на 100 от базата е свободна.

 
Доц. Атанас Мангъров, пред “Труд News ”: Трахеит се бърка с пневмония
 



Грипът протича нормално, както при предходни години, като острата фаза е 3-4 дни, някой път и по-малко, до 10 дни.

Започва с инфектиране на трахеята и се кашля страховито, само че това не значи, че човек е болен от пневмония. Но това си е трахеит. Има относително редки случаи, при които може да се засегне мозъка и се стига до грипни енцефалити или в случай че засегне тежко белия дроб - дава хеморагични пневмонии. Няма нищо по-различно от протичането на грипа от предходни години.

Лекувайте се в леглото, пийте течности, не се хранете доста и дано не ви карат да ядете, в случай че нямате вкус, а температурата да не се смъква непременно. В първите 24 часа може да се одобри някои от противогрипните лекарства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР