Общо над 7,91 милиарда лева са приходите за 2021 г.

...
Общо над 7,91 милиарда лева са приходите за 2021 г.
Коментари Харесай

Digitalk 101: Приходите на технологичните фирми в България нарастват с над 21%

Общо над 7,91 милиарда лв. са приходите за 2021 година на най-големите софтуерни компании в България, включващи както компаниите от бранша на осведомителните и информационни технологии (ИКТ), по този начин и снабдители на телекомуникационни услуги, които от ден на ден навлизат в областта на ИТ услугите. Това демонстрират данните от обичайна ранглиста Digitalk 101, правоприемник на дългогодишната ранглиста " Топ 100 на ИКТ фирмите в България ", която от 1999 година следи развиването на софтуерните сдружения в страната. Печалбата на всички компании, генерирана за 2021 година, е повече от 1,377 милиарда лв., а единствено на ИКТ фирмите тя е 452 млн. лв., или двойно по-голяма от постигнатата през 2020 година (около 270 млн. лева.).
До 1 септември: Класацията на най-големите IT компании в България Digitalk 101 | 2022, печатен формат, е ПОДАРЪК към Годишен цифров абонамент за Капитал. Доставките на класацията стартират от 5 септември.
Изданието в цифров формат на 2 септември, а книжният вид ще стигне до клиентите малко по-късно. В обявата са посочени както главните ранглисти в 27 разнообразни подсектора, по този начин и разбори на активността на фирмите, техните най-важни планове и артикули, както и политиката им във връзка с фрагментите.

С над 8 на 100 са се нараснали през 2021 година приходите от закрепени и мобилни телекомуникационни услуги, продадени мобилни устройства и осъществени планове като част от систематичната интеграция и облачните услуги. Общите приходи на участниците в независимата ранглиста на Digitalk 101 за телеком операторите надвишават 3 милиарда лв. (1,58 милиарда евро).
Реклама
Постъпленията единствено от ИКТ действия на участниците в Digitalk 101 са към 5,15 милиарда лв. за 2021 година Тези действия включват аутсорсинг на ИТ услуги (ITO), разработка на приложения, продажбата на лицензи за софтуерно пакети, производството и продажбата на хардуерни решения, внедряване на сложни системи като част от систематичната интеграция, ИТ съвещания и ИТ образованията. Общият ИТ оборот на фирмите в класацията е с 27,5% повече по отношение на данните на участниците в миналогодишното нареждане.
ИТ подсекторите
И през 2021 година най-силният ИТ бранш в България остава софтуерният, като той е донесъл повече от 1,79 милиарда лв. доходи, или с 22,5 на 100 повече от 2020 година Този оборот обгръща както създаването на софтуерни технологии от най-голям клас, по този начин и продажбата на подготвени софтуерни решения на крайните клиенти (вкл. софтуерни лицензи) и консолидираното на приложения в сложни планове. Именно систематичната интеграция отбелязва доста усъвършенстване по отношение на 2020 година, генерирайки 23% от общия ИКТ оборот на участниците в Digitalk 101. Търговията на едро с ИКТ артикули генерира съвсем 700 милиона лв., а производството и продажбата на хардуерни решения и офис техника способстват с още 12,9 на 100. Бизнесът с изнесени ИТ услуги (ITO) генерира към 637 млн. лв..
Кадрите
Общо 10 568 са експертите на цялостно работно време в телекомуникационните оператори през 2021 година, до момента в който година по-рано техният брой е бил малко над 11 хиляди. Кадрите в фирмите от ИТ бранша са общо 26264
Нови акценти в изследването
В изданието от 2021 година бе оценен резултатът от пандемията Covid-19 и последвалите ограничения върху бизнеса, плановете, клиентите и проектите на ИТ фирмите. През тази година във фокуса на спомагателните разбори са проблемите, подбудени от войната в Украйна, покачващите се цени на силата, както и дефицитът на чипове. Представен е и изчерпателен разбор на разработваните и употребявани от българските компании съвременни технологии като изкуствен интелект, машинно образование, роботика, блокчейн, Интернет на нещата, виртуалната действителност.
Реклама
Анализирани са и увеличаващите се като брой и стойност покупко-продажби в областта на сливанията и придобиванията (M&A), засягащи от ден на ден софтуерния бранш у нас. Това се отнася както за световните ИТ компании, които оперират и в България, по този начин и за български компании с интернационална или вътрешна за страната активност.

Очаквайте скоро цялото изследване на уеб страницата.
Как може да четете Digitalk 101Всички съществени подкласации и публикации от миналогодишното издание към този момент са налични и онлайн в специфичната страница на уеб страницата. На 2 септември информацията ще бъде обновена с новите данни и разбори. Цялото онлайн наличие е отворено за годишни клиенти на " Капитал " и за закупилите отчета в печатен или pdf формат Месечните клиенти на " Капитал " имат достъп до публикациите от изданието Свързани публикации Digitalk 2022: след оптимизма софтуерният свят към този момент е налегнат от здравословен натурализъм 12 май 2022, 17:24 Digitalk 2022 желае да покаже какво е бъдещето 10 май 2022, 12:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР