Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в

...
Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в
Коментари Харесай

Родителите на разменените бебета искат 600 000 лева обезщетение

Общо 600 000 лв. обезщетение желаят родителите на разменените в столичната АГ болница „ Шейново “ бебета.

Това заяви bTV, като посочи, че предложенията за непринудено решение на разногласието ще бъдат импортирани в лечебното заведение.

Всяко от фамилиите претендира по 300 000 лв. за породени неимуществени вреди. След като околните внесат исковете си в болничното заведение, те ще би трябвало да се обсъдят и гласоподават от Столичния общински съвет.

Ако цялата сума не бъде утвърдена, следва правосъдна борба.

Разговорите сред юристите на двете фамилии и юристите в болница „ Шейново “ за погашение на компенсации са почнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат върнати на биологичните им родители.

„ Tогава, както и в този момент, претенцията, откакто я разисках обширно с моите доверители, погледнах кръга наранени лица, проучих всичко това и считам, че една сума от 300 000 лв. би била обективна в този вид “, разяснява юрист Стоян Стойков.
Бебетата, към този момент на 4 месеца, се върнаха при същинските си родители на 12 януари.
За размяната се разбра през декември, откакто едната майка се усъмнява, че е получила непознато дете.
Около два месеца след раждането тя прави ДНК тест, който потвърждава подозренията й.
Установена е другата майка, а инспекции в болничното заведение откриха редица нарушавания. Вече има дисциплинарни санкции на трима души, които са с предизвестие за уволняване: старши акушерката е намалена в служба, осъден е и дежурният доктор.

В края на предходната седмица агенция „ Медицински контрол “ огласи заключенията си и очерта няколко равнища на отговорност в болничното заведение – началникът на клиниката, началникът на отделението, основната акушерка и старшата акушерка. Директорът на болничното заведение доктор Румен Велев обаче отхвърли да подаде оставка.

Предполага се, че децата, родени на 13 септември, са разменени още при даването на майките им часове след раждането, а по-късно при изписването несъответствието в номерата на гривните не е видяно от личния състав.

Междувременно стартира и проверка на медицинските стандарти, а в „ Шейново “ – и на общоприетите процедури за изписване на бебетата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР