Общият одобрен ресурс от ЕК в мандата на служебния кабинет

...
Общият одобрен ресурс от ЕК в мандата на служебния кабинет
Коментари Харесай

Министър Пулев: В мандата на служебния кабинет вече има одобрени от ЕК 20 милиарда лв. по 10 европейски програми

Общият утвърден запас от Европейска комисия в мандата на служебния кабинет към този момент е 20 милиарда лева по 10 европейски стратегии. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в отговор на парламентарен въпрос от Искрен Митев по отношение на обезпечаване на средства за бизнеса по Европейски структурни фондове и стратегии.

Министър Пулев уточни, че през последните седмици е утвърдена още една стратегия, която е по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) - Програма за „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет 2,14 милиарда лева

„ Направихме един мощен заключителен спринт. Две седмици – още два милиарда. Приносът на Министерството на нововъведенията и растежа беше доста основен “, добави той.

Пулев посочи, че когато е влезнал в кабинета, по линия на структурните стратегии е имало утвърдени 0 стратегии за 0 лева Към момента към този момент са утвърдени 100 % от стратегиите към МИР с общ запас от 5 милиарда лева

Министърът на нововъведенията и растежа напомни, че с изключение на ПНИИДИТ за рекордно къс период към този момент е утвърдена от Европейска комисия и Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 милиарда лева Програмата беше изпратена за утвърждение на 16 август и утвърдена на 3 октомври.

Той бе безапелационен, че това е наследството на Министерството към постоянния кабинет. Две стратегии от две и общо 5 милиарда лева утвърден запас. „ Това не е моя победа, това не е ваша победа, това е победа за дребния и междинен бизнес, глътка въздух в условия на рецесии. Осигурихме оптималната последователност и постигнахме отлични резултати “, сподели Пулев. Обикаляме от месеци с представители от локалната власт, с регионалните шефове всички регионални градове, това е победа за всички нас. Аз осигурих една последователност, дадохме глътка въздух на дребните и междинни предприятия в обстановка на рецесия.

По думите му с това фаза 1 е завършила. „ Работихме на цялостни обороти и одобрихме ресурса по стратегиите в МИР. Предстои фаза 2, която е също толкоз виновна и нелека задача. Тук към този момент идва отговорността на постоянния кабинет, тези утвърдени от служебния кабинет средства, да стигнат до дребните и междинни предприятия, по най-чистия и транспарантен метод. Да стигнат до най-хубавите, до най-подготвените, до компаниите във Видин, в Силистра, в Търговище, в стопански изостаналите региони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР