Общинското ръководство на БСП-Хасково атакува днес кмета Станислав Дечев и

...
Общинското ръководство на БСП-Хасково атакува днес кмета Станислав Дечев и
Коментари Харесай

БСП атакува кмета на Хасково за такса смет 2020, Станислав Д...

Общинското управление на БСП-Хасково нападна през днешния ден кмета Станислав Дечев и ръководителя на локалния парламент Таня Захариева за надплатените суми за такса боклук за 2020 година Поводът бе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което дефинитивно се анулира решението на ОбС-Хасково за увеличение на такса боклук за 2020 година с 0,5 промила за физически лица и 1 промил за юридически лица.    

„ Радваме се, че Административен съд-Хасково и Върховен административен съд анулираха незаконосъобразното решение за такса боклук в Хасково за 2020 година, за което предупредихме, че не е законно още при гласуването в Общинския съвет.  Общината би трябвало да върне всички нелегално получени средства на жителите и бизнеса “, обявиха на конференция през днешния ден от общинското управление на Българска социалистическа партия в града. „ Г-н Дечев и госпожа Захариева са хората, които би трябвало да върнат парите на хората и бизнеса “, обявиха Камен Тодоров, Богдан Кирилов и Ина Вескова.

„ Надплатените суми за такса боклук за 2020 година, която беше оповестена за противозаконна от Върховния административен съд, да бъдат приспадани от бъдещи отговорности. “ Това предложение ще внеса в Общински съвет “, разяснява също през днешния ден кметът Станислав Дечев.



По закон общинският съвет би трябвало да вземе решение в 3-месечен период по какъв начин да действа със сумите, които към този момент са платени. Най-добрият вид, съгласно общинското управление, е компенсиране по идващите сметки, тъй като другояче всеки ще би трябвало да подава заявки, което ще затрудни жителите, а някои даже можело и да не схванат. „ При приемането от локалния парламент на компенсиране по този метод, искащите да си получат надвзетите суми в брой могат да предявят претенциите си по правосъден път “, разясниха адвокати пред „ Марица “.

Отмененото решение на ОбС-Хасково от Върховния административен съд не се отнася за жителите на „ Кенана “, квартал „ Остров Куба, прецизираха Дечев и Захариева. Градоначалникът напомни още, че нарастването на таксата беше стимулирано с по-високите отчисления, които общините внасят по сметка на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Шефът на общинската данъчна дирекция Димитър Иванов даде образец, че притежателите на жилища над 120 квадрата с гараж във Втора зона към центъра ще получат назад сред 20 – 30 лева Тези с жилища над 70 квадрата в кварталите „ Орфей “ и „ Бадема “ – към 11 лева, а тези с жилища от 50 кв. м. сред 5 и 8 лева По неговите думи сумите при компаниите също не били огромни. Яснота ще има след няколко дни, до когато се чака от Информационно обслужване да обзет цялата база данни на общината.

Според Станислав Дечев няма да се отвори дупка в бюджета, тъй като надвнесените пари за такса боклук били налични по сметката за отчисленията в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково и щели да се вземат от там. Очаква се докладната с предлагането на кмета да бъде импортирана за разглеждане в общинския съвет до края на годината.

„ План-сметките на други общини също са атакувани в съда. По тгази на община Хасково за 2021 година Върховен административен съд към момента не се е произнесъл с решени. Все още няма изговаряне по проблема и за 2022 година от Хасковския административен съд (ХАС) “, изясни шефката на ОбС-Хасково Таня Захариева. 

Малко по-късно ХАС изпратиха публично известие до медиите, че делото по оспорването на таксата за боклук за 2022 година още веднъж е отсрочено. Причината е, че не се е явил един от жалбоподателите по здравословни аргументи. Следващото съвещание по проблема е планувано за 7 декември т.г.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР