Община Варна спечели проект на стойност близо 32 млн.лв., които

...
Община Варна спечели проект на стойност близо 32 млн.лв., които
Коментари Харесай

Лилия Христова: Работим за осигуряване на едносменен режим в повече варненски училища! Новата сграда на МГ остава кауза на Община Варна!


" Община Варна завоюва план на стойност близо 32 млн.лв., които ще се усвояват поетапно според от осъществената работа по обособените обекти. В този план са включени 12 обекта. 

Предстоят вложения в построяването на три нови детски градини, три нови учебни заведения, три пристройки към детски градини и три пристройки към учебни заведения. Това строителство е за да осигурим едносменен режим на учениците във Варна, а в детските градини да можем да обхванем 4-годишните в наложителното предучилищно обучение. Амбицията ни е от есента да приемем всички 4-годишни деца в наложителната предучилищна възраст. Стараем се през актуалната година да разделим най-малко дребна част от двойките учебни заведения, които са по този начин разположени повече от 30 години във Варна. За този интервал са разграничени единствено I ЕГ и IV ЕГ, които са били в една постройка и от няколко години са в разнообразни здания. 

Имаме три обекта, които движим сега. Първият е реорганизация и рационализация на главната постройка в " Дом Другарче ", която се намира до постройката на ДГ " Петър Берон " и кметство " Приморски ". Там ремонтът върви с доста сполучливи темпове и се финансира напълно от община Варна, ще има четири групи. Към тази постройка, която сега реконструираме по новия план, ще има пристройка за още три групи. Планираме към пристройката да отворим и яслена група, с цел да можем да приемем повече деца от яслена възраст на територията на регион " Приморски ". Тази градина " Петър Берон " се явява един буфер сред " Одесос " и " Приморски ", защото в регион " Одесос " няма петна за строителство на други детски градини, с изключение на на детска градина " Хъшове ", която сме оповестили в програмата и по този метод ще осигурим повече места за деца от тесния и необятния център на Варна.

В момента ремонтираме някогашния СУПЦ, там ще бъде разположен Центъра за просветителна поддръжка. Това е някогашното помощно учебно заведение. Сградата, която се намира в двора на ОУ " П.Р. Славейков " се разрушава. Тя е доста остаряла и към този момент не обслужва потребностите, за които е издигната преди години. Тези деца ще бъдат преместени в постройката на СУПЦ. Ремонтът би трябвало да завърши до март тази година и се надявам да можем тогава да прехвърлим децата. Все отново сме подвластни от климатичните условия. 

На мястото на някогашното Помощно учебно заведение ще бъде построена нова постройка на Трета природоматематическа гимназия и по този метод ще разделим две водещи учебни заведения във Варна. 

В финансовата стратегия има доста поправки, включени към детските градини и учебни заведения. Дали сме зелена светлина на шефовете да аплайват с планове за поправки на постройките, с цел да можем да се включим в новата стратегия " Региони в развиване ", която е продължение на Оперативна програма " Региони в напредък ". Аз персонално не помня толкоз огромно строителство и реконструкции в просветителни институции във Варна в съзнателния си живот. 

Имаме голяма поддръжка от кмета на Община Варна, от МОН. Всички 12 обекта, които са оповестени на уеб страницата на Община Варна, би трябвало да бъдат завършени до 2023 година В момента вървят процедурите за публични поръчки. Повечето от тях ще бъдат на инженеринг, планиране и строителство ще вървят дружно. Вече имаме няколко подготвени плана. За учебно заведение " Найден Геров " и учебно заведение " Васил Друмев " има планове, ще бъде оповестена социална поръчка. Проекти има за ДГ " Хъшове " и ДГ " Слънчогледите " в двора на ДГ " Дружба ". 

Относно МГ " Д-р Петър Берон " във Варна ясно желая да кажа на всички, че новата постройка е идея на Община Варна и в персонален аспект на кмета на града. Той се зае с една непостижима задача преди няколко години. Работим интензивно, несъмнено има компликации по реализирането на плана, само че се мисли за поетапно планиране, търсят се финансови благоприятни условия. Целта на всички е новата постройка да бъде съвременна и да дава отговор на всички условия на актуалното обучение. Това е развой в развиване, тази идея в никакъв случай не е стояла на назад във времето в последните две години.

Екипът, който готви идейния план ни предлага постройка за над 30 млн.лв. В същото време за 32 млн.лв. ние ще подобрим и създадем 12 просветителни институции. Няма по какъв начин всички средства, предоставени от МОН да бъдат ориентирани към едно образователно заведение. 

Трябва да подчертая, че МГ е част от плана " Варна град на знанието ", само че всичко това е дълъг развой на развиване и взаимна работа сред обучение, бизнес и община ", разяснява Лилия Христова.

Тя изясни, че към 50% са учителите в общинските учебни заведения във Варна, поискали да бъдат тествани за ковид. Сред тях няма нито един позитивен. В момента тече тестване на педагозите и личния състав в детските градини. Там обаче има учители и шефове, дали позитивен резултат.  

" Тестват се единствено учители, които желаят, а тези, които са преболедували коронавирус не подлежат на тестване. До края на работния ден на 8 февруари в Община Варна имахме имунизирани 850 учители и спомагателен личен състав от общо над 3000.  Доколкото ми е известно, обществените сътрудници са се разбрали да се пусне анкета измежду учителите, с цел да стане ясна повода за отхвърли на педагозите да се имунизират. В последна сметка имунизацията дава опция те да бъдат защитени освен те, само че и учениците. Това въпреки всичко е персонално решение и никого не можем да задължим. Не можем обаче да бъдем и безконечно в онлайн среда. Надявам се, че в скоро време учителите ще имат по-голяма опция за избор на ваксини и сами ще преодолеят този боязън, който е понятен. 

Трябва повече разяснителна работа от здравното министерство, с цел да преминат учителите към имунизиране.

Тече анкета за тестването и измежду учениците. Искам да успокоя родителите, че няма да има тествано нито едно дете, без да има експлицитното единодушие на родителя. Тестването се прави за да забележим по какъв начин влиза системата в присъственото образование и да сме по-сигурни, че ще бъде овладяна епидемията ", сподели Лилия Христова.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР