Община Перник е внесла днес в Министерството на околната среда

...
Община Перник е внесла днес в Министерството на околната среда
Коментари Харесай

Кметът на Перник поиска още една измервателна станция за въздуха в града

Община Перник е внесла през днешния ден в Министерството на околната среда и водите писмо, с което кметът Станислав Владимиров желае градът да получи още една автоматизирана измервателна станция, с която да се регистрира положението на въздуха, оповестиха от пресцентъра на общината пред " Дневник ". Искането идва откакто от началото на седмицата бяха регистрирани няколко пика на наличието на серен диоксид във въздуха, който е по-опасен за хората от фините прахови частици. Тази заран бе оповестено, че през нощта не са регистрирани повишени стойности.

В момента има една станция, която е ситуирана в центъра на града и за която от локалното съдружие " Дишай, Перник " има рецензия, че не показва действителни данни, защото мястото й е покрай парк, а не до индустриалната зона.

Другата станция е ръчна, мери най-вече други индикатори и нейните стойности се събират един път седмично. Затова от сдружението и преди в диалози с представители на общината и на екоминистерството са упорствали за още една автоматизирана станция, само че до момента им е било отказвано с аргумента, че е доста скъпа.

Тази станция до 2015 година е била ситуирана на друго място - покрай кръстовище " Шахтьор ", само че там пък има по-голяма от останалата част на града централизация на замърсяване, което също води до нереални оценки, изясни Ивайло Велинов от сдружението.

Сега задачата на кмета Станислав Владимиров, чиито мандат стартира в изискванията на водна рецесия, е измервателните станции в града да стана общо три.

Тецът в Перник, който отоплява по-голямата част от жителите - 20 хиляди до макинства при 73 хиляди поданици, изгаря въглища, с което изхвърля във въздуха серен диоксид. Други огромни горивни съоръжения, които да вършат същото, в региона няма. Директорът на Топлоелектрическа централа " Република " Любомир Спасов увери, че предприятието разполага с добра апаратура за ликвидиране на сярата като пред " Дневник " уточни, че очистването е към 97-98%.

Според него по-голям замърсител са къщите, които не са топлофицирани и в които с изключение на въглища се горят и текстил, пластмасови произведения и други " различни " източници за отопление. Обясни, че станцията, ситуирана в центъра на града, е на място, обградено от къщи и над нея при мъгла се получава по-голяма централизация на серен диоксид, който е по-тежък от въздуха и пада надолу. В " Дишай, Перник " са съгласни с това пояснение, само че упорстват въздухът да се мери и покрай индустриалната зона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР