Община Бургас стартира иновативна система за умно паркиране в централната

...
Община Бургас стартира иновативна система за умно паркиране в централната
Коментари Харесай

Бургас въведе иновативна система за умно паркиране в централната градска част

Община Бургас започва новаторска система за мъдро паркиране в централната градска част. Засега планът е пилотен и обгръща П-образната зона до постройката на Общината, която включва улиците „ Конт Андрованти ", „ Тракийска " и „ Фердинандова ". Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас.

На 30 паркоместа от синята зона в този регион към този момент са конфигурирани магнитни сензори в асфалта, които посредством датчици регистрират има ли паркиран автомобил на мястото. Информацията автоматизирано се изпраща към две електронни осведомителни табели, ситуирани на бул. „ Христо Ботев " до началото на ул. „ Конт Андрованти ".

По този метод водачите виждат дали и какъв брой свободни паркоместа има по тези улици и има ли смисъл да завиват.

Освен посредством табели на самия ъгъл на улица „ Конт Андрованти ", свободните места за паркиране могат да се наблюдават и през особено направеното мобилно приложение за смарт телефони „ City Card BG ". То дава опция в действително време да се преброят и проследят свободните и заетите места за паркиране в този сектор.

Софтуерът на смарт паркинг системата разрешава бързо и елементарно осъществяване на заплащанията за почасово паркиране. В него можете да регистрирате повече от един собствен автомобил, както и да намерите свободно място в намиращите се наоколо паркинги. Приложението „ City Card BG " към този момент е налично за всички електронни устройства на Android или iPhone и може да се изтегли гратис от Гугъл play и App store.

Пилотният план, създаден от Община Бургас и мобилния оператор „ Виваком ", ще разреши да се наблюдава натовареността на придвижването, броя паркиращи коли и времето за престой в сектора. След разбор на успеваемостта на системата ще бъде решено дали и къде зоната за смарт паркиране ще бъде разширена.

Целта на Община Бургас е посредством плана за интелигентен паркинг и мобилното приложение да се спести на водачите време, нерви и средства за гориво от така наречен паразитно паркиране - дълготрайно циркулиране на централни улици в търсене на паркомясто. От друга страна автоматизацията на паркирането ще докара до съкращаване на нездравословните излъчвания от колите в града и по-чист въздух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР