Община Бургас ще сключи договор за дългосрочен дълг с Европейската

...
Община Бургас ще сключи договор за дългосрочен дълг с Европейската
Коментари Харесай

Общинският съвет в Бургас реши за финансирането на детската болница

Община Бургас ще подписа контракт за дълготраен дълг с Европейската капиталова банка за финансиране на плана за детска болница " Света Анастасия " в града. Решението за това бе признато по време на постоянното съвещание на Общинския съвет, съобщи . Максималният размер на дълготрайния дълг е в размер до 12 800 000 евро за период до 36 месеца.

Новата болница в Бургас ще реализира лекуване по съществени за детската възраст специалности – педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология и други. Сградата ще бъде 8-етажна, с външни пространства за разходка и игра, в това число паркинг за хора с увреждания и ще се простира на повърхност от 24 000 кв. м. Болницата ще разполага и със 133 кревати, от които 10 интензивни, както и с мултипрофилно незабавно поделение.

" Това е план на четири области в Югоизточна България, български план. За трети път се срещаме с управлението на Министерството на здравеопазването. Болницата в Бургас е главен съставен елемент от плана за многопластова здравна грижа за децата от 0 до 18-годишна възраст на територията на Югоизточна България. Бургаският план е първият, който е приключен ", изясни кметът Димитър Николов. 

Той уточни, че структурата, обсега и дейностите на болничното заведение ще са напълно синхронизирани с националната в София . " Няма по какъв начин да съществува национална детска болница, в случай че тя не взаимодейства с районните. Така случаите, с които бургаските екипи няма да могат да се оправят, ще се поемат от лекарите в София ", добави кметът. 

По време на дебатите общинският консултант Иван Иванов внесе предложение дългът да бъде стихотворец едвам когато администрацията има опция да обезпечи цялото финансиране. Съветниците обаче отхвърлиха тази опция.  

" Кредитът да се спре , до момента в който се обезпечи последващо финансиране, е несъстоятелно. Няма план в страната, при който да не се желае присъединяване или съфинансиране от бенефициента. Следейки динамичността на постъпленията, нямам доверие Общината да има кешови наличия от 25 милиона, с цел да обезпечи лично присъединяване. Това значи налозите да бъдат вдигнати 7 пъти - невероятно е. Ние сме в дълг към децата и към здравето им. С нашите дейности или бездействия досега се е случило до такава степен, че Югоизточна България да е с най-високо равнище на смъртност при децата ", съобщи в отговор кметът.  

Решението за вдишване на дълга бе признато с 41 гласа " за " и 2 – " въздържал се ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР