Община Благоевград е изправена пред риска да загуби имот от

...
Община Благоевград е изправена пред риска да загуби имот от
Коментари Харесай

Община Благоевград може да загуби имот от близо 62 декара

Община Благоевград е изправена пред риска да загуби парцел от близо 62 декара. Теренът е някогашна благосъстоятелност на Министерството на защитата, който е трансфериран на Общината с контракт и съответни капиталови планове. Шест години тези планове не просто не са изпълнени, само че са установени редица нарушавания, нелегално строителство и прилагане на съществуващите парцели, поради което Дирекция " Строителен надзор " ги затвори. 

Апетитният терен от 62 декара е възложен на Община Благоевград по контракт с Министерски съвет от лятото на 2015 година. Задълженията на придобилия парцела е да построи нужната инфраструктура за съществуващото и все още отделение, което Общината прави, инвестирайки над 1 милион лв..

Искането да придобие въпросните 62 декара общината стимулира с желанието си да построи съвременен Интер Експо Център, парк за отдих и музей на Македоно-Одринското опълчение. На по-късен стадий екипът на тогавашния кмет Атанас Камбитов включва в плановите си хрумвания и построяването на огромен православен храм.

Нищо от това обаче не се случва. Нещо повече, без да има Подробен организационен проект, регулация и планови паспорти на съществуващите три здания от някогашните казарми, те са ремонтирани и се употребяват за концертни, фестивални и спортни събития нелегално в продължение на три години под марката „ Парк Македония “. След което биват запечатани от РДНСК. 

Следващият кмет Румен Томов прави опит да сложи нещата на законова основа, само че поради прекратения предварително мандат, не съумява.

Целият проблем наследява сегашната администрация на Благоевград. И идва моментът, в който може да загуби парцела, защото срокът на контракта с страната е пет години и изтича в края на месеца.

По гледище на кмета Илко Стоянов през днешния ден беше извършена изключителна сесия.  

Част от съветниците обявиха, че не са съгласни казусът да бъде по думите им " претупан " и отговорността за противозаконните дейности в предишното - забравени. Калоян Ханджийски от Демократична България предвижда, че ще минат още няколко години преди да се стигне до консенсус, най- дребното тъй като градът има потребност от зелени зони, а плануваното за парк е едвам 20 % от терена, т.е. към 12 декара.

В последна сметка болшинството съветници се сплотиха към превъзмогването на най-големия проблем - заплахата да не изгубят парцела, защото срокът на контракта изтича в края на месеца.

Божа работа е по кое време ще се осъществя огромното желание на общината, за което са нужни десетки милиони.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР