Обществената поръчка за медицински хеликоптери е прекратена. Значи ли това

...
Обществената поръчка за медицински хеликоптери е прекратена. Значи ли това
Коментари Харесай

Няма драма. Кога България ще има медицински хеликоптер

Обществената поръчка за медицински хеликоптери е прекъсната. Значи ли това неуспех на плана за основаване на санитарна авиация в България? Надежда Цекулова потърси отговор.

България няма да посрещне първия си личен медицински хеликоптер по проект. Това стана ясно преди дни, откакто заяви, че оповестената през лятото социална поръчка за покупка на шест медицински хеликоптера. Причината – единствената явила се компания, италианската „ Леонардо “, е предложила над 20% по-висока цена от заложения в условията на поръчката таван от 102 милиона и 590 хиляди лв. .

Това обаче към момента не значи неуспех на плана за основаване на санитарна авиация, успокояват специалисти.
Единствената страна в Европейски Съюз без санитарна авиация
Вероятно от всеки репортаж и текст по тематиката за системата за незабавен медицински превоз по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service или HEMS) у нас можете да научите, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която сходна услуга не съществува.

От 2014 година самолетната компания „ Хели еър “ поддържа два медицински хеликоптера, а услугите им отчасти се финансират от застрахователната компания „ Лев инс “ и взаимния ѝ план с БЧК „ Активна грижа “. Поради финансовата нерентабилност обаче, през 2019 година „ Хели еър “ приключва тази активност.

По подигравка, есента на същата година два случая притеглят вниманието върху тематиката – след злополука, при която си чупи ръката, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева е превозена с боен „ Кугър “ до болница. Буквално ден по-късно планински спасители носят на носилка в продължение на осем часа през сложен терен потърпевша в Пирин жена, тъй като, по пояснение на управляващите „ хеликоптерът не съумя да излети “.

Негативният публичен отзив предизвика бързи политически дейности и заричане, че по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ могат да се отделят над 100 млн. лева за шест медицински хеликоптера. През март 2020 година излиза наяве, че милионите са 20, а хеликоптерите ще са два, а в края на същата година към този момент се приказва за закупуване на един медицински хеликоптер, и адаптиране на четири от военните „ Кугър “ за потребностите на незабавния медицински превоз. Обществена поръчка обаче по този начин и не е оповестена до края на ръководството на тогавашния постоянен кабинет през май.

В средата на 2021 година планът за основаване на здравна авиация със седем хеликоптера и създаване на инфраструктура в страната, влиза в Плана за възобновяване и резистентност по самодейност на служебното държавно управление. Година по-късно безусловно в последните си дни постоянният кабинет в оставка афишира социална поръчка за закупуването на шест хеликоптера, в осъществяване на този приоритет.

На 23 ноември обаче поръчката е прекъсната. Според оповестената в уеб страницата на Агенцията по публични поръчки документи, решението е взето, защото единственият явил се претендент е предложил цена от над 123 млн. лева, при оптимално позволена от възложителя 102,5 млн. лева
Има ли специалист на борда
Здравното министерство излезе с позиция, че страната към момента може да се вмести безпроблемно в периодите, заложени в Плана за възобновяване за плана за здравна авиация. Предстои подготвянето на нова социална поръчка, а за правенето ѝ ще бъдат поканени специалисти от всички заинтригувани институции.

Според Виктор Иванов , един от дългогодишните деятели за основаване на система за въздушна незабавна помощ у нас, основно е в новата работна група да влязат и нови специалисти.

„ Трябва да се преразгледат техническите спецификации на тези шест хеликоптера “, счита Иванов. По думите му в състава на работната група, подготвила прекратената поръчка, няма нито един специалист със характерен опит в HEMS-полети.

„ В рамките на Европейски Съюз полетите по HEMS се контролират от специфичен правилник от 2012 година В България такива лицензирани полети не е имало. Затова моята догадка е, че в тази група липсва техническата експертиза да създадат качествена социална поръчка “, споделя той.
Нямаме материална диря там да има специалисти с визия по какъв начин да развият тази услуга.Виктор Иванов
Виктор Иванов слага под въпрос и водещата роля на здравното министерство.

„ Нямаме материална диря там да има специалисти с визия по какъв начин да развият тази услуга “, счита той.
HEMS в България през 2023 година – задачата допустима
Именно с аргумента да се развие визия за услугата, обхващаща хеликоптерите, екипажите, оборудването, инфраструктурата в лечебните заведения по места, при започване на август беше основано държавното сдружение „ България хели мед сървиз “ ЕАД .

Според изпълнителния му шеф Георги Гвоздейков , прекратяването на поръчката малко ще отсрочи, само че няма да промени цялостните проекти за въвеждане на HEMS в България.
За да получим лиценз, би трябвало да си набавим въздухоплавателно средство.Георги Гвоздейков
„ Трябва да се изясни на хората, че страната ни няма лицензиран оператор за медицински полети. Първата и най-важна задача на нашето сдружение е тъкмо тази – да получим лиценз. А с цел да получим лиценз, би трябвало да си набавим въздухоплавателно средство “, изясни той пред Свободна Европа.

За да форсира този развой, през октомври сдружението е оповестило обособена социална поръчка, с която търси да наеме медицински хеликоптер от друга страна. С него, с изключение на превозване на незабавно нуждаещи се пациенти, ще се правят образования на екипи, подготвителни полети и ще се поддържа развиването на инфраструктурата в страната.

Хеликоптерът ще бъде нает за интервал от една година, с опция за продължение на периода с още една. Заедно с машината, „ България хели мед сървиз “ желае да получи образование на екипажите, които ще летят с нея в България, както и техническо обслужване за периода на наема.

„ В момента, в който сключим контракт с снабдител, ще подадем документи за лицензиране “, сподели Гвоздейков. По думите му сдружението към този момент разполага с нужния личен състав, изготвило е останалата част от нужната документи и чака след подаването ѝ процесът по лицензиране да продължи не повече от два месеца.

Междувременно „ България хели мед сървиз “ ЕАД ще търси съдействието на Министерството на финансите, с цел да наеме или даже да купи на остаряло още един хеликоптер. Целта е до момента в който бъдат създадени шестте нови, които ще купи Министерството на здравеопазването, сдружението да успее да развие цялата нужна съпътстваща мрежа от инфраструктура и услуги.
Приоритет за политическа приложимост
Рискът от крах на следващия здравен план, който години наред генерира висок публичен интерес, само че не и ефикасни управнически решения, незабавно даде мотив за политически мнения. Най-бурно и посредством обичайния си канал за другарство – Facebook – се възмути Слави Трифонов, водач на партия „ ИТН “ и някогашен съдружен сътрудник в държавното управление, оповестило прекратената поръчка. Трифонов даже съумя във възмущението си да вмъкне и антимакедонски апел.

Бившият здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов упрекна в непросветеност екипа, подготвил поръчката, въпреки от личното му престояване на министерския пост да остана неосъществената „ Пътна карта за евакуация по въздух “. От екипа на здравния министър, упълномощил поръчката – Асена Сербезова – никой не пожела да отговори на обвиняванията.

За да се преодолее закъснението от прекратената социална поръчка и въздушната незабавна помощ да стане действителност благодарение на Плана за възобновяване и резистентност, е нужна взаимна работа на доста институции и специалисти с друга политическа принадлежност.

Дали е допустимо – следва да забележим.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

**Репликата в заглавието е на Георги Гвоздейков, изпълнителен шеф на „ Бълария хели мед сървиз “ ЕАД, от изявление по бТВ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР