Общата селскостопанска политика /ОСП/ е най-старата общо-европейска политика. Имайки предвид

...
Общата селскостопанска политика /ОСП/ е най-старата общо-европейска политика. Имайки предвид
Коментари Харесай

Момчил Неков: Намирам предложението за намаляване бюджета на ОСП за опасно

Общата селскостопанска политика /ОСП/ е най-старата общо-европейска политика. Имайки поради турбулентните времена, през които минава европейското селско стопанство, и несигурността пред европейските и в частност българските аграрни производители, намирам предлагането за понижаване на бюджета за ОСП за рисково. Това съобщи евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург по време на разискването на Доклада по отношение на бъдещето на прехраната и селското стопанство.

„ Смятам, че българското държавно управление би трябвало да упорства за опазване на бюджета за България най-малко в този програмен интервал и го приканвам най-сетне да направи това, по образеца на други държави-членки “, съобщи Неков.

Според него е време да се промени моделът на българското земеделие. „ Разпределението на дотации не е заслужено - не е разумно зърнопроизводството и зеленчукопроизводството да се субсидират диспропорционално, както е сега “, акцентира евродепутатът.

„ Секторът Земеделие не е задоволително прелъстителен за младите, няма целенасочена политика към планинските региони, казусът с централизация на земя също стои. На фона на всичко това, пониженият бюджет в идващия програмен интервал не е решение и е безконтролно да се помиряваме с това “, добави Момчил Неков.

Той съобщи, че ще продължи да се бори и да упорства за видимост и приоритетност на тези секторни политики, като акцентира, че чака от Съвета на министирте и от българския представител да защитят земеделските производители.

Днес Европейският парламент одобри Доклада по отношение на бъдещето на прехраната и селското стопанство. В него се споделя, че Екологичен потенциал упорства за опростяване и модернизиране на ОСП в икономическа изгода на земеделските стопани за отговаряне на упованията на жителите. Евродепутатите акцентират, че първостепенните цели на промяната би трябвало да бъдат правилата, залегнали в Римския контракт, целостта на единния пазар и същинската обща политика, както и уместно финансирана от Европейски Съюз. Те поддържат устойчивото развиване на селското стопанство, гарантирането на безвредни, висококачествени и разнородни храни, претовареност и развиване в селските региони.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР