Обратното броене до най-голямото първично публично предлагане в САЩ от

...
Обратното броене до най-голямото първично публично предлагане в САЩ от
Коментари Харесай

На гребена на вълната: Arm подготвя най-голямото IPO в САЩ от години

Обратното преброяване до най-голямото първично обществено предложение в Съединени американски щати от най-малко две години стартира. Компанията, която създава чипове за 99% от смарт телефоните в света, разгорещи инвеститорските пристрастености тази седмица с формалното подаване на документи за листване на борсата Nasdaq. IPO-то ще се състои при започване на идващия месец.

Става дума за английската софтуерна компания Arm, която създава микрочипове за телефони и таблети, и ги лицензира за производители на процесори, в това число Apple и Samsung. Компанията бе обществена до 2016 година, когато японската Softbank я купи за 32 милиарда $.

Softbank се опита да продаде Arm на Nvidia за 40 милиарда $, което щеше да бъде най-голямата договорка с чипове на всички времена. Но международните антитръстови регулатори я стопираха и договорката се разпадна през февруари 2022 година
Най-голямата договорка в историята на чип промишлеността пропадна
Arm бе гореща акция в продължение на десетилетия, до момента в който бизнесът със смарт телефони бе в напредък. Но в последно време продажбите на „ умни “ устройства понижиха на фона на все по-малко примамливите нови функционалности и все по-масовото решение на клиентите да задържат старите си телефони по-дълго.

Сега Arm е напът да се трансформира в най-ценната компания, осъществила първично обществено предложение в Съединени американски щати най-малко от ноември 2021 година, когато производителят на електрически коли Rivian се листна на борсата с първична пазарна капитализация от 70 милиарда $.

Подадената в понеделник информация удостоверява, че вътрешна транзакция по-рано този месец сред SoftBank Group и нейния Vision Fund (б.р. – капиталов инструмент, ръководен от японския конгломерат) прави оценка Arm на 64 милиарда $.

Компанията със седалище в Кеймбридж се завръща на обществените пазари след седемгодишно неявяване, тъкмо когато пазарът на смарт телефони претърпява най-големия си спад от десетилетие. В регулаторната си документи тя показва, че продажбите са се намалили с 1% до 2.7 милиарда $ през фискалната година, завършила на 31 март 2023 година През идващото тримесечие, завършило през юни, продажбите са намалели с 2.5 %.

Проспектът разкрива още, че Arm зависи от Китай за съвсем една четвърт от приходите си, в миг, когато администрацията на Джо Байдън ускорява рестриктивните мерки върху активността на американските компании за полупроводници там. Бизнесът на Arm в азиатската страна се реализира посредством локална компания, която не се управлява нито от нея, нито от SoftBank.

Въпреки всичко Arm провокира интереса на софтуерните вложители, които желаят да заловен AI вълната.
Откъде идва ползата към Arm
Проектите на Arm имат съвсем монополно състояние върху чиповете, които са в основата на всеки смарт телефон, с пазарен дял от над 99%. „ По наши оценки почти 70% от популацията на света употребява артикули, основани на Arm “, съобщи компанията в подаденото заявление, като добави, че чиповете, съдържащи нейната технология, имат 49% дял от общия адресируем пазар на стойност малко над 200 милиарда $ през предходната година.

Забавянето на растежа принуждава Arm да употребява нови източници на напредък, като уголемява активността си на пазарите на коли и калкулации в облак и като покачва цената на интелектуалната си благосъстоятелност. Компанията не се колебае да яхне и все по-високо надигащата се вълна на изкуствения разсъдък, който разгорещи пазарите напоследък.

Главният изпълнителен шеф на Softbank Масайоши Сон дефинира Arm като компания за изкуствен интелект, която може да има „ експоненциален напредък “. Той даде обещание, че услуги, сходни на ChatGPT, в последна сметка ще бъдат предлагани на машини, проектирани от Arm.

В заявката си за IPO Arm показва, че компанията „ ще има централно място “ в прехода към изкуствен интелект.

„ Процесорите на Arm към този момент работят с AI и [машинно обучение] в милиарди устройства, в това число смарт телефони, фотоапарати, цифрови тв приемници, коли и облачни центрове за данни “, съобщи компанията. „ В нововъзникващата област на огромните езикови модели, генеративния AI и самостоятелното шофиране ще има засилен акцент върху ускоряването на тези логаритми с ниска консумация на сила. “
По-по-AI: Как ChatGPT пробуди призрака на дот-ком балона
Но обещанията на Сон и Arm за AI може да надценят капацитета на компанията, най-малко ненапълно. Чиповете, основани на Arm, се появиха в някои джаджи отвън смарт телефоните и таблетите, като да вземем за пример сървъри, които са по-малко енергоемки. Но Arm съобщи, че не създава чипове за изкуствен интелект и не е директен съперник на Nvidia и други компании, които създават чипове, особено основани за изкуствен интелект.

Специално акциите на Nvidia са нарастнали с повече от 200% тази година.

Arm не уточни броя на акциите, които възнамерява да продаде, тъй че към момента не може да се дефинира оценка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР