Обрат след изборите в Нидерландия. Изненадваща победа на Герт Вилдерс

...
Обрат след изборите в Нидерландия. Изненадваща победа на Герт Вилдерс
Коментари Харесай

Обрат след изборите в Нидерландия: Изненадваща победа на Герт Вилдерс

Обрат след изборите в Нидерландия. Изненадваща победа на Герт Вилдерс от крайнодясната Партия на свободата. Той е бил покрай властта единствено един път през 2010 година, когато поддържа държавното управление на Марк Рюте, само че не взе участие в него.

Половин година преди изборите за Европейски парламент резултатите провокираха наслада измежду крайнодесните политически придвижвания в Европа и смутиха умерено настроените.

Сега Вилдерс печели безапелационно - от 150 места в Народното събрание, неговата Партия на свободата получава 37, а вторият Алианс на социалдемократи и зелени на досегашния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, има 25 места.

Партията на управлявалия в продължение на 13 години Марк Рюте остава трета - с 24 места. Останалите нидерландски партии към този момент не дават знак, че са подготвени да влязат в държавно управление с Вилдерс, а той ще би трябвало да търси сътрудници за коалиция, само че в нощта след вота изглеждаше решен да го реализира.

На фона на тази политическа обстановка в Нидерландия, България чака въпреки всичко да чуе " да " за Шенген. - служебният кабинет на Рюте, който ръководи сега, или бъдещият кабинет на Вилдерс.

След 25 години в политиката Герт Вилдерс стигна до успеха. Политическият новобранец е на една ръка от премиерския пост на Нидерландия, с вероятността да смени Марк Рюте, на който в миналото е бил наставник.

Празнува в елементарен бар в работен квартал на Хага. Но не скри насладата от триумфа, откакто получи 37 места, а втората политическа мощ го следва с едвам 25. Партията на досегашния министър председател Марк Рюте е на трето място с 24.

" Най-голямата партия в Нидерландия. Избирателят се произнесе. Избирателят сподели: Омръзна ни всичко това! Наистина ни омръзна. Ще създадем по този начин, че нидерландецът още веднъж да е преди всичко. Нидерландия се надява, че хората ще си върнат страната още веднъж. Че цунамито от търсачи на леговище и имигранти ще бъде лимитирано ", съобщи Герт Вилдерс, водач на Партията на свободата.

60-годишният политик ненапразно е именуван нидерландският Доналд Тръмп, поради изявленията в подобен популистки жанр и цвета на косата. Темата за миграцията беше решаваща в акцията и точно тя му отреди подсилен брой места в Народното събрание по отношение на предходните избори.

" Никоя партия не може повече да ни подценява - сподели в следобедните часове Вилдерс, като даде поръчка, че желае да работи с дрегите партии. За да сформира държавно управление, ще му би трябвало поддръжка. Останалият втори съюз сред социалдемократи и зелени изрично няма да му я даде.

" Поздравявам Герт Вилдерс с успеха на изборите. Ние сме демократи, демокрацията си сподели думата, в този момент удари часът да пазиме демокрацията ", добави Франс Тимерманс, водач на обединението на Партията на труда и Зелените леви.

Изненадващият резултат раздруса Европа половин година преди изборите за Европарламент. Вилдерс получи сърдечни поздравления от евроскептици от целия континент - от унгарския министър председател Виктор Орбан, от лидерката на Националния фронт във Франция Марин льо Пен - тя назова успеха впечатляващ резултат, който удостоверява възходящата обвързаност към отбраната на националната еднаквост ", както и от други крайнодесни обединения в Европа.

По време на акцията Вилдерс даде обещание референдум за овакантяване на Евросъюза, страната да спре да приема търсещи леговище и на границите ѝ мигрантите да бъдат връщани.

През годините на политическия си напредък той беше за деислямизация на Нидерландия, възбрана на джамиите и мюсюлманските учебни заведения, с остри изявления срещу Корана, поради които е изправян на съд.

Заради тях получава смъртни закани, дадена му е 24 - часова защита, непрекъснато се мести от адрес на адрес от ограничения за сигурност, получавал е и възбрана да влезе във Англия. Някои нидерландски мюсюлмански организации реагираха с паника.

В последните дни обаче Вилдерс смекчи тона и даде обещание да работи в границите на закона, както и да бъде министър председател на всички жители. Но изходът демонстрира едно нещо сигурно - нидерландците желаят нещо друго.

Това е следващата смяна в политическия пейзаж на Европа, където след избори в Словакия, Испания, Германия, Полша, популистки и крайнодесни партии печелят все по-сериозна поддръжка. Вилдерс не е коментирал тематиката за Шенген.

Преговорите за държавно управление евентуално ще се проточат до момента в който Вилдерс търси сътрудници. На фона на новата политическа обстановка България към момента чака позитивно развиване по въпроса за приемането ни в Шенген.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР