Обосновали сме необходимостта от изграждането на Протонен център пред Министерството

...
Обосновали сме необходимостта от изграждането на Протонен център пред Министерството
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Искаме от МФ пари в Бюджет 2024 за Протонния център

Обосновали сме нуждата от построяването на Протонен център пред Министерството на финансите (МФ) и изрично желаеме пари за него в Бюджет 2024. Това съобщи във времето за парламентарен надзор министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Въпросът за Центъра бе заложен от Иван Петков от „ Българска социалистическа партия за България “, който акцентира значимостта на плана за онкоболните деца и попита какви са периодите, заложени за построяването на Протонния център.

„ Искам да ви уверя, че както този план, по този начин и детското опазване на здравето са извънреден приоритет в работата на Министерство на здравеопазването “, заявява здравният министър. Той напомни, че планът за построяването на Центъра бе заложен в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в Компонент 2, който бе с общ бюджет 349 127 763 лева и акцентира: „ Това е най-голямата инвестиция в бранша на опазването на здравето с бенефициент Министерство на здравеопазването, утвърдена за финансиране от ПВУ “. Министърът напомни още, че по отношение на подготовката за изменението на Плана МФ изиска от всички виновни ведомства да създадат оферти за промени, и осведоми, че в отговор Министерство на здравеопазването е изпратило информация за установени опасности при някои от вложения. В информацията обаче в обсега на рисковете не е попадал планът за Протонния център, стана ясно от думите му.

Въпреки това планът отпадна от ПВУ заради това, че се движи с към година забавяне, а крайният период за осъществяването на всички планове по Плана е краят на 2026 година „ Проектът за Протонния център е комплициран и рискът да не се осъществя до тогава е огромен “, съобщи министърът и изрази готовността на екипа си да бъде направено всичко допустимо Центърът да се построи със средства от националния бюджет.

Проф. Хинков осведоми още, че при започване на октомври е основана работна група, имаща задача в незабавен порядък да изготви отчет за нуждата и изгодите от построяването на Протонния център, предложение за организационната му конструкция, ориентировъчен план на нужните разноски за неговото създаване, информация за упования размер активност на Центъра – в това число ориентировъчен брой пациенти, както и ориентировъчен размер на разноските за лекуване, при положение, че те се обезпечават от НЗОК.

Запитан дали се чака средства за построяването на Протонния център да бъдат заложени в бюджета за идната година, проф. Хинков отговори: „ Категорично да. С писмо до Министерството на финансите ние сме обосновали нуждата от този Център. Въпрос на спомагателни калкулации е какъв брой ще коства това на държавния бюджет. Но нуждата от този Център е ясна за екипа на Министерството на здравеопазването “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР