ОБНОВЕНА 08.11.22 Днес ще се проведат междинните избори в Съединените

...
ОБНОВЕНА 08.11.22 Днес ще се проведат междинните избори в Съединените
Коментари Харесай

Започват междинните избори в САЩ – Защо са важни, как се гласува и какво може да се промени?

ОБНОВЕНА 08.11.22 Днес ще се проведат междинните избори в Съединените Американски Щати. Междинните избори са общи избори, провеждащи се през ноември на всеки четири години - на половината от четиригодишния мандат на президента.

Освен значими сами по себе си за избиране на представители в двете камари на Конгреса, те демонстрират и какви са настроенията към настоящият президент и значима индикация за това, какво може да се случи на изборите за президент на Щатите след две години.

 

 
Защо междинните избори в Съединени американски щати имат значение (дори за Европа и България)
Като водеща военна, икономическа и най-много културна мощ все още, политическите избори в Съединените Щати дават отражение по целия свят. Най-важните интернационалните тематики са войната в Украйна, идващата икономическа рецесия, енергийната рецесия (която визира Щатите надалеч по-малко, в сравнение с Европа) и оправянето с инфлацията.

Войната в Украйна и отношението към нея надали обаче ще претърпи промени, без значение дали Републиканците или Демократите управляват двете камари на Конгреса. Нито една от двете партии не е декларирала желание за директно включване в спора, нито пък за преустановяване на огромните военни помощи и заеми, които Щатите дават на Украйна. Макар и значима интернационална тематика, в самата страна американците, които декларират, че са извънредно или доста загрижени за провалянето на Украйна, спада от 55% през май до 38% през септември, съгласно данни на NPR (Американското публично радио).

Най-голямата тематика за американците без подозрение са стопанската система и инфлацията – надлежно 85% и 78% означават това като единствената или извънредно значима тематика в проучване на
„ Уошингтън пост “.

 



Едва излязла от поразяващите резултати на КОВИД рецесията, стопанската система на Щатите се сблъска с войната в Украйна и нейните потресаващи стопански последствия. Републиканците се пробват да насочат дебата в междинните избори към тематиките, където съгласно тях демократите са най-слаби: Цената на бензина и питателните артикули, както и опасенията на някои гласоподаватели от възходящата престъпност и пресичането на границите.

Демократите не бяха сигурни защо да приказват, с цел да стимулират гласоподавателите, до момента в който Върховният съд не анулира решението " Роу против Уейд ", а с него и 50-годишната федерална отбрана на абортите.

 
За какво в действителност ще гласоподават американците?
Федералното държавно управление на Съединени американски щати (т.е. националното правителство) се грижи за имиграцията, външните работи и печатането на пари. Правомощия, като да вземем за пример данъчното облагане, законотворчеството и правоприлагането, се поделят сред щатските и федералните държавни управления.

Федералната власт е разграничена на три разнообразни клона на ръководство - изпълнителна власт (президентът и неговият кабинет), правосъдна власт (Върховният съд) и камарите на Конгреса на Съединени американски щати.

Конгресът е разграничен на две камари – долна (Камара на представителите) и горна – Сенатът.  

 

 

Камарата на представителите има 435 члена с право на глас. На сесиите участват и шестима членове без право на глас, които съставляват изцяло страната и нейната столица Вашингтон. На всеки щат се разпределят друг брой представители според от популацията му. Калифорния е най-големият щат с 53 представители, до момента в който седем щата имат единствено един представител - Аляска, Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота, Върмонт и Делауеър.

Представителите имат двугодишен мандат, а цялата камара се преизбира всеки ноември през четните години.

Като част от законодателната власт в Конгреса на Съединени американски щати Камарата на представителите има надзор върху това кои закони се гласоподават.

 

Сенатът има по-малко членове - единствено 100, като всеки щат има по двама сенатори, без значение от размера му. През ноември ще се гласоподава за към една трета от Сената на Съединени американски щати - 35 места.

Сенаторите имат шестгодишен мандат, само че няма ограничавания за броя мандати и доста от тях остават на тази служба в продължение на десетилетия. Най-дългогодишният американски сенатор е демократът Робърт Бърд, който съставлява Западна Вирджиния в продължение на 51 години, преди да почине на поста си през 2010 година

Вицепрезидентът на Съединени американски щати има водеща роля в Сената, като извършва функционалностите на ръководител на камарата. Сенатът има пълномощията да утвърждава или блокира всички нови закони, да разисква и утвърждава всички президентски назначения на високи постове (според случая), а също и да организира следствени процеси против президента в развой, прочут като импийчмънт.

В 36 щата ще се проведат и избори за губернатори.

 
Какви са прогнозите?
 

Според множеството прогнози в камарата на представителите болшинство ще вземат Републиканците. На 8 ноември американците ще гласоподават за цялостния състав на Долната камара - 435 места.

В момента я управляват демократите с 220 членове против 212 за републиканците . Три места до 435 сега са вакантни. Това значи, че на GOP (Републиканците) им трябват единствено още шест места над сегашният им резултат, с цел да преобладават в Камарата на представителите.

 



Според изследванията, от които най-новото е на Politico, демократите могат да разчитат на 147 изцяло сигурни места, а републиканците - на 159. Вероятните за демократите са още 25, а за републиканците – 38. Към това разнообразни сондажи прибавят за DEM още 24, а за GOP – 14. „ На кантар “ са 28.

В исторически проект непопулярността на президента води до загуба на десетки места в Камарата на представителите по време на междинните избори, а рейтингът на Байдън е на извънредно ниски равнища.

 

 

В горната камара нещата наподобяват по-сложни. Към момента демократите имат напълно леко преимущество. Всъщност републиканците имат 50 места от 100, а DEM са 48 плюс двама „ самостоятелни “, които гласоподават дружно с демократите. Решаващият глас идва от вицепрезидента Камала Харис.

Няма да се гласоподава за 36 места, следени от демократите и за 29 на републиканците . 35 члена, които ще бъдат на избори, по последни прогнози са разграничени 14:21 в интерес на GOP, което би запазило 50:50 разпределението.



От тези 36 места твърдо при DEM отиват седем  - Калифорния, Мериленд, Илинойс, Ню Йорк, Орегон, Върмонт и Хавай.

Републиканците могат да смятат за сигурни 13 – Луизиана, Канзас, Арканзас, Алабама, Южна Дакота, Северна Дакота, Айдахо, Индиана, Южна Каролина, Кентъки и две места в Оклахома .

Вероятно за демократите ще отидат Вашингтон и Кънектикът , а за републиканците Мисури, Айова и Юта.

По-скоро за  DEM са Ню Хемпшир, Колорадо и Аризона , а за GOP – Флорида, Охайо и Северна Каролина.

Ключовите щати „ на кантар “, в които ще е главната борба и които могат да дадат заветния за републиканците щат допълнително са Уисконсин, Джорджия, Пенсилвания и Невада.

За да имат болшинство в Сената, GOP би трябвало да завоюва три от тях. Или да обърне някой от другите щати, където възможност за това има в Аризона и Ню Хемшир. Демократите пък евентуално ще „ дадат борба “ в Северна Каролина, Охайо и Флорида.

 
Какво ще се случи, в случай че Републиканците овладеят и двете камари на Конгреса?
На първо място това би означавало, че борбата на идващите президентски избори в Съединени американски щати ще бъде сигурно същата като на предходните президентски избори в Съединени американски щати – Байдън против Тръмп., Тръмп употребява съвсем напълно тези две години с цел да овладее изцяло GOP, a междинните избори се явяват като самобитен избор на доверие в неговата републиканска партия.  Почти напълно, тъй като с партийни каузи се занимаваше в промеждутъците, в които не беше викан да дава пояснения и показания по разнообразни каузи, инспирирани от демократите. Това е и едно от нещата, за които GOP евентуално ще си „ върне “ с противоположен знак, започвайки следствия против Байдън и неговия наследник Хънтър.
 Rasmussen Approval Rating Рейтингът на Байдън - източник Rasmussen Reports
Републиканците от Камарата на представителите разгласиха проект за консумиране на повече средства за защита на границите, анулация на новото финансиране за Службата за вътрешни доходи и евентуално разширение на локалните сондажи за петрол и природен газ.

Сенатът може да блокира политическите и правосъдните кандидатури на Байдън, в това число в случай че ненадейно се открие място във Върховния съд. Въпреки опитите за втълпяване на боязън, до момента няма публична позиция на Републиканците за унищожаване на узаконения аборт, макар, че някои членове са се оповестили в поддръжка.

В интернационалната политика също надали ще има огромни промени в връзките с други страни. Влиянието от изборния резултат, обаче е по-скоро алегорично и е допустимо да даде образец, който да последват на други места – в това число в Европа, както видяхме при непредвидената победа на Тръмп през 2016 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР