Областният управител на Бургас Пламен Янев отправи предложение до министъра

...
Областният управител на Бургас Пламен Янев отправи предложение до министъра
Коментари Харесай

Областният управител: 2,60 лв. за топъл обяд на най-уязвимите? Трябва поне 20% увеличение

Областният шеф на Бургас Пламен Янев насочи предложение до министъра на труда и обществената политикаИванка Шалапатова за смяна на единичната стойност за храноден за едно лице от целевите групи на „ Топъл обяд “ по Програма за храни и главно материално подкрепяне.

Програмата обезпечава храна за най-бедните и обществено уязвими жители – възрастни хора с ниски пенсии, самотни и изоставени от околните си възрастни, лица с увреждания и тежки болести. За огромна част от тях това е единствената опция да се хранят с топла храна. Потребителите на програмата в Бургаска област са над четири хиляди души, а в цялата страна към 30 000.

От години цената на храноден на човек е 2.60 лева без Данък добавена стойност и не е променяна. Същевременно цените в комерсиалната мрежа за някои от продуктите са скочили в пъти. За 2.60 лева би трябвало да бъдат обезпечени чорба, главно ядене, самун и най-малко един път седмично – десерт. Сумите по програмата се дават на общините, които подготвят храната за своя сметка. Те изпитват усложнения и от повишението на горивата, защото доставят топлия обяд непосредствено до домовете на хората в разнообразни обитаеми места.

„ Цените на пазара от дълго време са по-високи от тези, заложени при старта на програмата и не са обновени съгласно инфлацията. Невъзможно е за 2.60 лева дневно да се обезпечи здравословна, разнообразна и питателна храна, по тази причина смятам, че сумата би трябвало да се усили най-малко с 20% “, разяснява Пламен Янев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР