Областния кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение за

...
Областния кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение за
Коментари Харесай

Обявиха частично бедствено положение за област Бургас във ВиК сектора

Областния спешен щаб в Бургас разгласи отчасти бедствено състояние за ВиК бранша, считано от 16.00 часа на 08.12.2022 до 16.00 часа на 15.12.2022 година Към момента не се планува спиране в подаването на питейна вода.

Това бе решено след предложение на всички кметове на общини от района и шефът на ВиК-Бургас по време на постоянното съвещание на Асоциацията по ВиК.

Предложението бе признато след показан отчет от шефа на ВиК-Бургас, съгласно който структурата на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е компрометирана и слага риск част от обитаемоте места от област Бургас да преминат към режим на водата.
 Варна и Бургас имат аварийни разновидности за вода
Варна и Бургас имат аварийни разновидности за вода

Питейните язовири нямат проблем с ВЕЦ-овете

Да се разгласи отчасти бедствено състояние за общините, които се зареждат от язовира, а точно Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец, оферират от ВиК-Бургас.

Според асоциацията са нужни 15 млн. лева за ремонт на пречиствателната станция. Има направен абстрактен план, който е признат на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои и правенето на работен план, както и на незабавно предприемане на ремонтни действия.

Предложените средства за инвестиция бяха единомислещо признати от членовете на асоциацията и ще бъдат за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините.

Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси финансиране посредством Министерство на регионалното развитие или от Междуведомствената комисията за бедствия и повреди към Министерски съвет, за да не се поема спомагателна финансова тежест от крайните консуматори на ВиК услугите.
 Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е мъчно
Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е мъчно

Водни режими грозят доста места у нас, в случай че няма дъжд и сняг

За идващото съвещание на Асоциацията по ВиК регионалният шеф разпореди на шефа на ВиК-Бургас да изготви отчет за техническото положение на оборудванията към язовир Камчия.

На съвещанието бе признато предлагането на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, съгласно което цената на водата в област Бургас да бъде понижена единствено с 5%. В тази връзка регионалният шеф проф. Нейкова ще провежда среща сред кметовете на общини и ВиК-Бургас с управленията на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение за понижаване още цената на водата.
 Кметове и регионален желаят нов капиталов проект на ВиК-Бургас, с цел да понижи цените
Кметове и регионален желаят нов капиталов проект на ВиК-Бургас, с цел да понижи цените

Директорът на ВиК-Бургас ще показа на кметовете формат на бизнес плана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР