Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните

...
Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните
Коментари Харесай

Радиоактивен облак мина от Русия над Европа

Облак с ниска радиоактивност е минал над Европа през последните седмици, демонстрират данни на Френския институт за нуклеарна сигурност. Според тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106. Предполага се, че повода за радиоактивността е резултат от случай в нуклеарен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември, оповестява Нова тв, като се базира на irsn.fr.

За интервала от 27 септември до 13 октомври 2017 година единствено станциите на Сейн-Сюр-Мер, Ница и Аячо са разкрили съществуването на Рутений-106 в следи от количества.

Резултатите от европейските станции от 3 октомври 2017 година също удостоверяват наличието на Рутений-106 в атмосферата на множеството европейски страни, макар че няколко дни по-късно се следи спад в равнищата на радиоактивния радионуклид.

От Френския институт за нуклеарна сигурност настояват, че равнищата на централизация в въздуха на Рутений-106, регистрирани в Европа и изключително във Франция, не са рискови за човешкото здраве или за околната среда. Оттам разгласяват карта, съгласно която зоната на замърсяване се намира сред река Волга и планината Урал.

Според учените при сходна повреда във Франция, би се наложило евакуация на популацията в радиус от няколко километра от мястото на централата. От Френския институт за нуклеарна сигурност обаче успокояват популацията, че няма риск за здравето на хората, а вероятността от импорт на нечисти храни от рисковия регион във Франция е извънредно дребна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР