Обездвижване и наднормено тегло - тази опасна комбинация е причина

...
Обездвижване и наднормено тегло - тази опасна комбинация е причина
Коментари Харесай

Скритата опасност на хернията – симптоми, лечение и превенция

Обездвижване и наднормено тегло - тази рискова композиция е причина №1 за образуването на хернии. Лечението им е единствено оперативно, макар обещанията за „ магическо излекуване “ с колани или мехлеми, това заяви д-р Георги Коташев, един от най-опитните хирурзи, експерти в региона на херниологията, който е част от екипа на Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА, а изявлението му е оповестено във фейсбук страницата на болничното заведение.

Какво съставлява хернията?
„ Излизане (пролабиране) на тъкан, орган и част от орган през недостатък на мускулната или съединителна тъкан “, изяснява в резюме доктор Георги Коташев и прецизира, че най-честите хернии са абдоминални.
„ Най-общо се разделят на две групи – придобити и вродени. Вторият вид са присъщи даже за кърмачетата – нормално са пъпни или ингвинални (слабинни). Придобитите хернии пък могат да се следят както в ранна детска възраст, по този начин и в късна – до края на живота на индивида “, добавя хирургът от ВМА.

Причините – от напълняване, през кашлица, до запек
Напълняването е рисков фактор №1 за появяването на хернии, безапелационен е доктор Коташев. Разбира се, неизбежните дегенеративни промени, настъпващи с времето, не са за занемаряване.
„ С възрастта, мускулатурата и съединителната тъкан отслабват и това води до поява на хернии. Най-сериозният предразполагащ фактор обаче е увеличението на налягането в коремната празнина. А то се предизвика главно от напълняване, запек, хронична кашлица “, отбелязва експертът от клиниката по Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология.

Мъже vs. Жени
Херниите са проблем както за дамите, по този начин и за мъжете. Но, въпреки всичко, някои типове са по-характерни за един от двата пола. Такъв е казусът с феморалните (бедрени) хернии, от които по-често страдат дамите.
„ Причините се коренят в анатомичните особености на дребния таз при дамите “, отбелязва доктор Коташев. При мъжете пък по-типичен проблем са слабинните.

Болката „ изпреварва “ подутината
Херниите не са проблем, който може да остане „ прикрит “ задълго.
„ Развиват се доста типично. Започва се с болка – в зоната, където се образуват. Например, при слабинните, хората усещат болезнен дискомфорт в ингвиналния канал. След това идва ред на подуването и болката изчезва “, споделя опита си хирургът. За става по този начин? „ Хернията има три части – херниален пръстен, херниален сак и херниално съдържимо. Когато пръстенът се разшири, се появява подутината и към този момент няма болежка “, изяснява доктор Коташев.

Колкото по-малка е, по-лесно се лекува
С изгубването на болката обаче не трябва да идва успокоението.
„ Не би трябвало да се чака. А да се потърси консултация с хирург, да се сложи диагноза и да се оперира “, акцентира експертът от ВМА. „ Всяко отсрочване усилва % на следоперативни усложнения и рецидиви. Колкото по-малка е хернията, толкоз по-лесно се лекува. Колкото по-голяма е, толкоз по-голям е и процентът на затрудненията “, безапелационен е опитният хирург.

99% от интервенциите са щадящи
Мисълта за скалпела обаче не трябва да плаши пациентите. „ 99% от интервенциите особено в нашата клиника са лапароскопски. Такава е наклонността и в най-големите и съвременни международни лечебни заведения “, акцентира доктор Коташев.
„ При лапароскопските интервенции възстановителният интервал се съкратява с към 2/3 “, добавя хирургът. И дава образец с хирургичното лекуване на ингвиналните хернии. „ Ако след класическа операция пациентът се възвръща за към 6 месеца – като през това време има болки, носи колан, взема болнични, то при лапароскопските си отива вкъщи на идващия ден. А след втория месец може да живее напълно обикновено, да работи, да спортува даже “, успокоява доктор Коташев.

Търсете клиники с опит
„ При всяка една оперативна намеса има % на рецидиви, от които „ не може да се избяга “. Но тук доста значими са подготовката и опитът на хирурга. Всеки случай е самостоятелен. Затова е основно експертът да подбере най-хубавата техника, пластика, протеза – тогава се понижават до най-малко затрудненията и рецидивите. Затова предлагам на пациентите да се доверяват на опитни хирурзи и клиники, в които правят огромен размер от сходни интервенции “, поучава експертът от ВМА.

Коланите не лекуват
„ Колан “ и „ платно “ – това са евентуално първите две асоциации, които ни идват мислено, щом помислим за хернии. Какво в действителност е приложението им в модерното лекуване? „ Коланът не взема решение казуса, не лекува “, акцентира доктор Коташев. И изяснява, че нормално носенето му се предлага при вентрални хернии (на предната коремна стена), които постоянно се образуват в региона на белега от разнообразни предишни интервенции.
„ Коланът може да предотврати уголемяването им – при положение, че е нужно да изчака преди да се в профил самата херния “, коментира хирургът. Т.нар. платна пък имат всеобщо приложение в оперативното лекуване – в над 90 на 100 от случаите. „ Протеза не се слага само, когато има противопоказания – най-често инфектиране. В този случай първо би трябвало да се овладее то, а на идващ стадий да се премине към протезиране “, добавя експертът от ВМА.

Не вярвайте на „ чудеса “
Д-р Коташев е оптимист, тъй като практиката му сочи, че пациентите стават все по-информирани и виновни към здравето си.
„ Особено младите – четат, търсят своевременна консултация, питат за всичко – каква пластика ще ми извършите, какво платно ще поставите… “, удовлетворен е хирургът. За жал, не липсват и хора, които се предоверяват на обещанията за „ чудодейно излекуване “, най-много в интернет.
„ Все още всеобщо в мрежата се популяризират и продават колани за ингвинални хернии, да вземем за пример, които изключително по-възрастните – само че и част от младите, носят дълго време преди да потърсят помощ при нас. Пациентите си мислят, че с тях си оказват помощ, само че в действителност те провокират сраствания. Така интервенцията става по-сложна, рискът от рецидиви пораства. Подобни колани основават проблеми както за нас, хирурзите, по този начин и за пациентите по-късно “, предизвестява доктор Георги Коташев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР