Обемът на строителството в 19-те страни, които са част от

...
Обемът на строителството в 19-те страни, които са част от
Коментари Харесай

Търсенето на нови жилища дава силен тласък на строителството в Европа

Обемът на строителството в 19-те страни, които са част от Euroconstruct, ще се усили с 3.5% през тази година. Това е най-силният растеж в бранша в Европа от 2006 година насам. Това демонстрират данните на основания в Мюнхен Институт за стопански проучвания Ifo, оповестява econ.bg

България не е измежду страни, които се изследват по този индикатор.

Търсенето в бранша също отбелязва пик през годината във всички страни от Euroconstruct. От Института особено означават високото търсене на жилища, което е в основата на растежа. Оценката на откривателите е, че размерът на строителството ще продължи да се усилва до 2020 година като ще доближи 6% годишно.

" В жилищното строителство и другите сегменти ще се следи еволюционен спад в кратковременен проект като водеща роля ще има инженерното строителство ", сочи прогнозата. Според нея гражданското строителство ще нараства с по 4% през 2018 и 2019 година " Това също е невиждано ", разяснява Лудвиг Дорфмайстер, специалист в Ifo. В същото време новото строителство ще губи движение в идващите три години като обновяването на съществуващи здания ще пораства по-бързо за пръв път от 2014 година насам.

Конкретно в Германия растежът в строителството се чака да е по-силен и от 2016 година като главен принос за това има мощното търсене на жилища, увеличената корпоративна капиталова интензивност и държавните инвестиции в инфраструктура. И макар че в кратковременен проект се чака изстудяване на растежа, се чакат огромни вложения съответно в жилища и инфраструктура.

Благоприятното развиване на търсенето в бранша се дължи отчасти на постоянния стопански напредък и неговото позитивно влияние върху приходите на семействата, облагите на фирмите и положението на обществените финанси. За това способстват и ниските лихви, миграцията на хора. В същото време има ограничители на този напредък съответно в Германия - висок дял на незаети работни места или пък прекомерно високи цени на парцелите.

Сред другите страни най-голям растеж в бранша се чака в Унгария - към 25%, Ирландия - 15%, Швеция (10%) и Полша (9%). Конкретно в Унгария се чака строителството да означи най-високия растеж измежду 19-те и през идващите три години - към 33%.

В допълнение на държавните дотации за жилища, по-доброто асимилиране на еврофондовете в другите сегменти също ще играе значима роля, означават анализаторите.

В тригодишната прогноза се показва, че след Унгария по растеж в строителството ще се наредят Ирландия (28%), Полша (25%), Чехия (15%) и Португалия (15%).

Обхванатите от разбора страни са Белгия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Англия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Австрия, Полша, Португалия, Швеция, Швейцария, Словакия, Испания, Чехия и Унгария.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР