Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара

...
Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара
Коментари Харесай

Живодар Терзиев: Трябва целите на държавното петролно предприятие да са ясни

Нямахме визия за концепцията на страната да влезе на пазара на горива посредством основаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. От сектора имат потребност да схванат какви ще бъдат задачите на държавното дружество.
Това съобщи пред bTV ръководителят на „ Българска петролна и газова асоциация “ Живодар Терзиев.

„ Ако задачата на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било потребно за пазара. Притеснения преди да прочетем задачите, аз нямам. Всеки е добре пристигнал, конкурентен е пазарът, дали ще влязат двама, трима или петима играчи – до момента не са били проблем “, сподели той и добави, че са подготвени да поканят държавната компания в асоциацията.

Председателят на „ Българска петролна и газова асоциация “ уточни, че има три хипотези за основаването на държавна петролна компания. Първата е да се създадат бензиностанции в дребни обитаеми места, където достъпът до гориво е стеснен.

Втората е да се усили качеството и стандартът, а сивата стопанска система да се ограничи. Така държавната компания ще се трансформира във водеща верига измежду клиентите, само че това не постоянно е обвързвано с ниски цени.

Трета цел, съгласно Терзиев, е да се поддържат ниски цени на държавните бензиностанции.

„ Това дружество би трябвало да се прегледа в две посоки – търговия на едно и бензиностанции. Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на даже негативна стойност. Това обаче, няма по какъв начин да се случи най-малко в идващите 12 месеца “, добави той.

Терзиев беше безапелационен, че няма напрежение в сектора макар непрекъснатите инспекции през миналите три месеца.

„ В момента сме притиснати и това не е добре. Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лева Пазарът се дефинира от търсенето. Последните 100 дни на пазара има предостатъчно разнообразни цени и предлагания. Който търси ниска цена, той не е съкрушен да я получи. Преди години бяхме упреквани за какво всички цени са идентични, а в този момент за какво са разнообразни. Е, няма угодия “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР