Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие

...
Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие
Коментари Харесай

Всички партии имат "мъртви души" в списъците за регистрация за изборите, ето кой води

Няма политическа партия, в чиито описи с подписи за присъединяване на изборите на 2 април да няма умряли хора, така наречен " мъртви души ". Сред нарушителите са и парламентарно показаните партии, демонстрира инспекция на комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).

По закон всяка партия или коалиция би трябвало да показа описи с най-малко 2500 подписа на свои поддръжници, с цел да бъде записана за избори. А КЗЛД за първи път е направила инспекция на тези описи, споделя bTV.

" Нито е обикновено, нито е етично партиите да събират и обработват данни на умряли лица за да се записват за избори. Това демонстрира разбиранията на партиите за метода, по който желаят да ръководят тази страна и да съблюдават правовия ред. За мен това значи, че се събира информация от предходни избори и може да се стигне до подозрения дали тази информация не се продава ", споделя Венцислав Караджов, ръководител на КЗЛД.

Според инспекцията на Комисията максимален е броят на умрелите в описите на " Национално придвижване Единство " (обединяваща правата и ползите на ромите в страната) - 441, следвана от " България на труда и разсъдъка " със 176 и Съюз на свободните демократи със 166.

След тях са инициативният комитет за издигане на фолкпевицата Луна Йорданова за самостоятелен претендент със 161, " Атака " със 154 и коалиция " Български дух и обичаи " със 124. По повече от 100 имат още " Движение на непартийните претенденти " - 122, " Българско национално обединяване " - 121, " Правото " - 117, Коалиция " За теб България+ - 112, Български народен съюз " Нова народна власт " - 108 и Глас национален, на рокмузиканта Светослав Витков - 105.

Всички те са потърсени за коментар от малкия екран, само че единствено някои са дали отговор.

Боян Расате, чийто БНС има лист със 108 умряли лица, счита, че това е всеобща процедура: " Всички парламентарно показани партии си купуват такива имена и описи, само че при нас това не може да е годно, по простата причина, че ние нямаме пари да си купим. БНС има доста врагове, напълно елементарно е техни деятели да запишат умряли лица в нашите листи. Списъците за регистрация се събират на обществени места, всеки може да мине и да се разпише. Глоба няма да плащаме, тъй като нямаме никаква виновност. "

От " Глас Народен " настояват в своя отговор, че на всички избори имат получени доста над 2500 гласа, колкото се подписа изискват за регистрация ". От Политическа партия Правото " пък прибавят, че умряли лица е имало в описите на всички партии.

И това в действителност е по този начин, съгласно КЗЛД - такива нарушавания имат всички 7 партии, показани в 48-ото Народно заседание. Сред тях най-вече са умрелите в описите на " Български напредък " на Стефан Янев - 54. ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия имат по 11. Политическа партия е с 5 такива лица, по трима са в описите на Движение за права и свободи и " Възраждане ", до момента в който при Демократична България са двама.

ГЕРБ настояват в своя отбрана, че представителите на партиите, които събират подписи нямат право да желаят персонални документи на жителите, които се подписват в описите собственоръчно. И прибавят, че за всички избори събират по над 40 000 подписа, само че внасят в ЦИК 9999, по тази причина тези 11 случая са " оскъдна неточност под 0.01% ".

Според Българска социалистическа партия пък, щом ЦИК я е записала за изборите, значи всичко е било наред. А " Възраждане " твърди, че става въпрос за провокация против партията, каквито се извършали непрестанно и " явно няма да спрат ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР