Няма по-гладък паваж в София, казва гордо с широка усмивка

...
Няма по-гладък паваж в София, казва гордо с широка усмивка
Коментари Харесай

Няма по-равен паваж от този на "Дондуков" и други отговори за ремонта

Няма по-гладък паваж в София ", споделя гордо с необятна усмивка Чавдар Гигов, шеф на общинската компания " Софинвест ", която упражнява строителния контрол на ремонта на бул. " Княз Александър Дондуков ". Гигов бе на заседание с инженерите от " Трейс груп холд ", която извършва ремонта. Професионалистите обсъждаха идното полагане на асфалт по булеварда в сектора сред " Г.С Раковски " и бул. " Васил Левски ". Важното събитие се състоя в сладкарница край булеварда.

Ремонтът на " Дондуков " стартира през юни като трябваше да завърши в средата на септември. Дейностите обаче не престават и сега, тъй като дни преди началото им Министерството на културата даде мнение настилката по булеварда да бъде от павета. Столичната община беше възнамерявала смесен вид с павета по трамвайните линии и асфалт по пътните платна.

Решението не бе дефинитивно и след молба от кмета на София Йорданка Фандъкова, в четвъртък специалистите от Министерството разрешиха асфалтирането на частта сред " Г.С Раковски " и бул. " Васил Левски ". Решението им лиши близо два часа, три прегласувания, а причините за утвърждението бяха, че не трябва да се консервира положение, което " не е най-благоприятното за развиването на града ", а " актуалната ера би трябвало да остави своя отпечатък във времето ".

Граждани и общински съветници алармираха във " Facebook ", че ремонтът се извършва некачествено. Според недоволните положената паважна настилка е неравна, гранитните бордюри са сложени неверно, фугите сред тях са повърхностно запълнени с цимент, шахтите по тротоарите са прекомерно доста.

Попитан от " Дневник " дали счита, че ремонтът се извършва некачествено, Чавдар Гигов споделя, че няма време за отговори, тъй като съвещанието с инженерите от " Трейс груп " е доста значимо и препрати към своя заместител Сава Десподов.

Кой сподели, че паветата не са равни

Десподов изяснява, че персонално се уверил в изказванията на компанията реализатор, че паветата са положени вярно. За задачата персонално избрал и заел самостоятелна лаборатория, която да направи инспекция. " Когато имам подозрения за някой ремонт, си плюнча на пръста и предпочитам лаборатория ", споделя Десподов. Той обаче не съумя да си спомни името на съответната лаборатория, която избрал, само че бе " безапелационен ", че услугите й коствали 700 лв..

 Сава Десподов
© Николай Дойчинов

Сава Десподов

Според Сава Десподов ремонтът се извършва чудесно, а проблемите, които се разискват, са дребни. Например за замазаните с цимент фуги сред гранитните павета той твърди, че " няма различен метод ". Това било единствената допустима " технология ", тъй като самите бордюри са остарели и в неправилна форма. " Вижте на другите места, където бордюрите са нови, там няма проблеми ", твърди строителният надзирател. Когато обаче кореспондент на " Дневник " му уточни неравни нови бордюри Десподов сподели, че би желал да беседва с публицист, който е инженер и схваща от материята.

Целият този пясък

Част от " Дондуков " сред ул. " Сердика " и " Г.С. Раковски " бе пусната за придвижване на 15 септември. Ден по-рано мястото бе употребявано като игрище за плажен волейбол, като събитието бе проведено от Столичната община. Оттогава до през днешния ден пясъкът по паважа не е измит. Резултатът е доста прахуляк и недоволни жители.

" С този пясък се запълват фугите сред паветата ", изясни пред " Дневник " Галин Йонев, инженер от " Трейс груп холд ". Той описа, че даже по искане на общината преди две седмици от компанията го измели. Паветата обаче бързо почнали да се разместват, тъй като фугите към момента не били задоволително устойчиви.

Йонев споделя, че " Трейс груп холд " няма виновност за шахтите, които на някои места са по 6 една до друга. За тях отговаряли електроразпределителните, телекомуникационните и водоснабдителните сдружения. " Тези шахти са построени и се поддържат от тях, няма по какъв начин да ги зарием ", споделя Йонев, като уточни.

 Няма по-равен паваж от този на
© Николай Дойчинов

По план беше друго

На публичните разисквания, на които беше показан планът за ремонта на " Дондуков ", зам.-кметът на София по превоза Евгени Крусев твърдеше, че ще бъдат сложени ограничители, които да разделят пътните платна от трамвайните релси и велоалеята по булеварда. Имаше и обещания, че трамвайните спирки ще бъдат обособени като острови.

Инженер Йонев удостовери, че е имало такива хрумвания в първичния план, само че те отпаднали след мнение на КАТ. Единствено били сложени ограничители за велоалеите, с цел да се обезпечи сигурността за велосипедистите, а колите да не могат да паркират там. Паркирали коли върху велоалеята обаче могат да бъдат забелязани постоянно.

 Автомобилите паркирали на велоалеята на
© Николай Дойчинов

Автомобилите паркирали на велоалеята на " Дондуков "

По самата настилка пък ще бъдат направени корекции, тъй като тук-там е повредена, споделя Йонев. Причината била, че след стартирането на придвижването по част от булеварда, тежката строителна техника нямало по какъв начин да остане на пътните платна и била пусната по велоалеите, с цел да бъдат довършени дейностите.

Ремонтът на бул. " Дондуков " коства 7.2 млн. лв.. Гаранцията на пътната настилка е 5 години и 8 на трамвайното трасе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР