Няма недостиг на медикаменти срещу дихателни инфекции, ползвани при лечение

...
Няма недостиг на медикаменти срещу дихателни инфекции, ползвани при лечение
Коментари Харесай

ИАЛ: Няма недостиг на лекарства срещу дихателни инфекции, ползвани при лечение на деца

Няма дефицит на лекарства против дихателни инфекции, употребени при лекуване на деца. Това споделиха пред Българска телеграфна агенция от Изпълнителната организация по медикаментите във връзка сигнал от фондация „ Нашите недоносени деца”. От фондацията са изпратили писмо до ИАЛ и до Министерството на здравеопазването, в което алармират за неналичието на два медикамента в аптечната мрежа.

По публични данни на притежателя на разрешението за приложимост има налични количества на склад от лекарствените артикули с комерсиално име Ventolin, предлаган в три форми. Уточняват, че за една от тях в ИАЛ има подадено уведомлениe за краткотрайно прекратяване на доставките, считано от 1 ноември 2021 година, заради непредвидени условия.

„ Все още в търговци на едро има налични количества. Очаква се възобновяване на доставките през февруари 2022 година Доставките към търговци на едро на другите две форми са регулярни, като разпределените количества към тях са над средномесечните продажби за страната от предходни интервали “, прецизират от ИАЛ.

От ИАЛ споделят още, че към 8 декември 2021 година в България са позволени за приложимост лекарствени артикули с комерсиално име Pulmicort, като при тях не е постъпвала информация за прекратяване на доставките.

„ Според наличната в ИАЛ информация, предоставена от ПРУ на лекарствения артикул Pulmicort Nebuliser suspension 0.25 mg/ml - 2 ml, все още има налични количества от лекарствения артикул в складовете на търговци на едро с лекарствени артикули в страната. Планирани са две доставки през декември тази година. Има позволен за приложимост и лекарствен артикул Pulmicort Turbuhaler с количество на дейното вещество 200 микрограма на доза под формата на прахуляк за инхалация - 100 дози “, показват от държавната конструкция.

Според тях потреблението на лекарствените артикули е доста нараснало в последните седмици, заради което е допустимо снабдяването с тях да е затруднено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР