Няма много-много положителни неща, които могат да бъдат казани за

...
Няма много-много положителни неща, които могат да бъдат казани за
Коментари Харесай

Скрабъл и Голямата депресия

Няма много-много позитивни неща, които могат да бъдат казани за и свързани с Голямата меланхолия. Scrabble обаче е игра, която евентуално не би съществувала без тази финансова рецесия.

Всичко стартира с безработния проектант Алфред Мошер Бътс от Пъкипсий, Ню Йорк. Понеже си няма работа и разполага с доста свободно време, той взема решение да измисли игра на думи, въодушевена от анаграми и кръстословици.

Архитект Алфред Мошер Бътс

(Между другото, Лео Фендър, създателят на компанията за китари Fender, също остана без работа по време на Голямата меланхолия и точно тогава взема решение да сътвори своя лична компания – Fender Radio and Record Shop. Преди това той е счетоводител. Въпреки че Лео остава в историята с китарите си, той в никакъв случай не се научава да свири на китара, а наема музиканти, които да тестват продуктите му.)

Както и да е. Решението на Бътс да направи игра точно с думи идва отчасти от предходно изследване, което той беше направил измежду известните игри. В текст, който написва през 1931 година, уместно озаглавен „ Изучаване на игрите “, Бътс отбелязва, че съвсем всички известни игри по това време са били или тактики, основани на мърдане на фигурки, игри с цифри или игри с букви, като последните две са най-популярни. Тогава той осъзнава, че третата категория има много неосъществен капацитет. Няколко години по-късно той към този момент слага финалните линии на своя лична игра с букви.

Първоначално Бътс кръщава играта си „ LEXICO “, а с цел да се играе не се изисква дъска, тъй като тя се състои просто от дребни картонени квадратчета с букви върху тях. Във всичко друго „ LEXICO “ беше доста сходна на актуалната версия на Scrabble – буквите даже имат присъщите си стойности точки. Той преценя тези стойности като извърши честотен разбор на писмеността в огромни размери текстове от вестник New York Times. И с цел да предотврати злоупотребата с печелене на точки просто с образуване на множествено число, той включва единствено четири плочки „ S “ (с която се образува мн. ч. в британския език).

 PocketScrabble

До 1938 година Бътс трансформира името на Criss-Crosswords и прибавя табло 15 × 15. Въпреки че той персонално създава голям брой версии на играта в опит да ги продаде на огромни производители на игри, не съумява в това си начинание.

Минава цяло десетилетие преди играта на Бътс да стартира да получава някакво самопризнание и известност. Нещата се трансформират, когато един мъж от Кънектикът на име Джеймс Бруно получава копие от Criss-Crosswords и взема решение, че тя може да има значителен триумф на пазара. Впоследствие на това той купува правата за играта от Бътс с изискването че последният ще получи и пари за всяко продадено копие.

След като към този момент има правата, Бруно взема решение да попромени ненапълно някои нещата в разпоредбите, като да вземем за пример, реалокира началната точка от горния ляв ъгъл в средата на дъската и я преименуване на Scrabble, което значи „ акт на надраскване или разклащане на нещо “ (от холандската дума „ schrabbelan “). Той също по този начин леко трансформира дизайна на дъската, като точно тогава се заражда познатата ни към този момент през днешния ден цветова скица.

С по този начин променената играта, Бруно и брачната половинка му отварят магазин в изоставено учебно заведение в Доджтаун, Кънектикът. Въпреки ентусиазма на мъжа, единствено първите хиляда бройки са продадени през първата година. След като сметнем разноските излиза, че в действителност през тази година те работят на загуба от Щатски долар 450 (около 4 200 $ днес).

Продажбите остават мудни до няколко години по-късно, когато президентът на Macy’s, Джак Щраус, играе играта, до момента в който е на отмора през 1952 година След като се връща, той е шокиран, че неговият магазин тя не се продава играта и надлежно прави огромна поръчка на Бруно. Явно преценката му за играта е била вярна, защото в границите на дванадесет месеца играта става наложителна за множеството американски семейства.

Благодарение на големия скок в поръчките, Бруно към този момент не можеше да смогва с търсенето и по тази причина лицензира правата на производителите на игри Selchow and Righter. Две години по-късно продажбите на играта към този момент са се нараснали до над четири милиона продадени комплекта. Не е неприятно за игра, която преди този момент самите Selchow and Righter отхвърлят да създават, още когато Бътс се занимава, както и Милтън Брадли и Братята Паркър.

Макар че е много публикувана информация, че в последна сметка Бътс не получава нищо за измислената от него игра, това въобще не е правилно. По времето, когато Бруно продаде правата върху комерсиалната марка на Selchow and Righter (а не просто лицензира играта за тях) през 1971 година, Бътс получи към 265 000 $ хонорари (приблизително 2 милиона $ днес). Бруно пък си потегля от цялата договорка с към 1,5 милиона $ (днес към 11,5 милиона долара).

Играта към момента продължаваше да се продава добре 30 години след огромния си взрив, когато компанията Selchow and Righter е продадена на Coleco. За страдание обаче тази компания банкрутира малко по-късно. Но Scrabble бързо бе купена от Hasbro и по-късно интернационалните права бяха добити от Mattel за 90 милиона $.

Днес Scrabble наподобява е толкоз известна, колкото е била постоянно. Освен нейната онлайн и изобщо цифрова известност, се пресмята, че почти една трета от семействата в Съединени американски щати имат аналогово копие, както и малко над половината от всички семейства във Англия. Към днешна дата в целия свят са продадени над 100 и петдесет милиона комплекта, което я прави една от най-популярните настолни игри на всички времена.

Алфред Бътс измисли друга игра през 1985 година, която беше много уместно озаглавена „ Другата игра на Алфред “. Тя още веднъж включваше думи и точки, само че има геймплей по-скоро от вид пасианс. На кутията можем да забележим възрастният към този момент Алфред да се забавлява с хубава дама, която е облечена в стила на 80 години.

Освен, че измисля Scrabble и другата му игра, Бътс е и фен художник. Столичният музей на изкуствата има шест рисунки на Бътс.

Името на града Пъкипсий в Ню Йорк идва от индианската дума за „ покритата с тръстика къщурка с малко вода “.

Имаше телевизионно предаване игра Scrabble, което излиза в интервала 1984 – 1990 година То има кръг с кръстословица и кръг със Scrabble, с цел да се дефинира спечелилият.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР