Няма логика в обясненията на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев,

...
Няма логика в обясненията на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев,
Коментари Харесай

Бонев със сигнал за лампите в София, КПКОНПИ и прокуратурата почват проверки

Няма логичност в обясненията на зам.-кмета по превоз Кристиан Кръстев, сподели пред медиите през днешния ден самостоятелният общински консултант Борис Бонев по тематиката с разкритията за скандални разлики на цените на уличното осветяване в София.

Бонев заяви през вчерашния ден, че в северна София една лампа ни излиза 5757 лева, а в южна София - 1587 лева Лампите са идентични, разнообразни са единствено компаниите, спечелили публичните поръчки.

Зам.-кметът Кръстев през вчерашния ден изясни след разкритията на Бонев и реакцията на премиера, че двете компании ( " Лог-Сиберия " ЕООД и " Улично осветяване " ЕАД) са предложили общо взето една последна сума - просто първата е поискала повече пари за лампите, втората - за поддръжката, и двете суми са се балансирали.

В това обаче няма логичност - най-малкото то сочи, че едната компания е дала неуместни цени за лампите, означи Бонев на конференция през днешния ден, малко преди да внесе сигнал за случая в Агенцията за държавна финансова ревизия.

" За нас главната причина да има сходни разминавания е зле направената социална поръчка. Очевидно, че не е направено нужното качествено пазарно изследване, което да ревизира какви са естествените пазарни цени за другите детайли. "

Той и гражданската организация " Спаси София " показаха още данни от двете публични поръчки и разкриха, че и самият Кръстев не е бил удовлетворен от първичния контракт с " Лог-Сиберия " - тъй като са последвали общо 3 анекса на контракта.

" С това част от тези цени в действителност са понижени. Но каква е уловката - от общо 190 позиции единствено на 16 цените са понижени. И всички - тъкмо с 11%. А не 11 пъти, както би следвало, защото имаме разлика в цените над 90 пъти ", изясни Бонев и извади таблица, на която са показани разликите в цените сред двете компании преди и след анекса на основни елементи от лампите - осветителните тела, стълба и направата на шахтата.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/бонев осветяване софия лампи.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 365 " />

Той напомни и влизането на Кристиан Кръстев в локалната власт - зам.-кметът бе показан като част от новия екип на Фандъкова и при назначението му уличното осветяване, до тогава част от строителството, бе комплектовано с градския превоз и трансферирано на него. По каква логичност - това остава тайнственост.

Има и съществено противоречие в ценообразуването за почасовия труд на служащите - едната компания заплаща малко над 7 лева на час, другата - 40 лева на час.

На въпрос какво чака от инспекцията на Фандъкова, Бонев означи, че няма особена логичност тя да ревизира себе си. И означи, че кметицата и преди е обещавала инспекции - да вземем за пример на скандалните поправки на Графа - само че резултати от тях по този начин и не се появиха.
КПКОНПИ, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС започнаха инспекции
Проверка по изказванията на Бонев оповестиха, че стартират от КПКОНПИ, " за съществуване на данни за корупция на лица, заемащи висши обществени длъжности ".

От Софийска градска прокуратура (СГП) оповестиха, че се самосезират по медийни изявления и стартират инспекция по случая. Изискана е цялата документи по отношение на описаните в изявленията публични поръчки за улично осветяване, акцентират от обвиняването.

Министерство на вътрешните работи и ДАНС също ще проверяват публичната поръчка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР