Няма констатирано наличие на антибактериални /антибиотични/ субстанции в храните на

...
Няма констатирано наличие на антибактериални /антибиотични/ субстанции в храните на
Коментари Харесай

БАБХ: Антибиотици в месото няма, ние взимаме всички мерки

Няма установено съществуване на антибактериални /антибиотични/ вещества в храните на българския пазар. Това установяват от Българската организация по сигурност на храните, от където твърдят, че взимат всички ограничения предлаганите на пазара храни да са безвредни за потребителите.
БАБХ показват и че постоянно се подсигурява, че когато има отнасяне с препарати, се изчаква задоволително време сред последния банкет и клането на животното.


До 30 септември 2017 година са изпитани 290 проби и не е установено съществуване на антибактериални /антибиотични/ вещества.

През 2016 година са изпитани 521 проби. Констатирани са три несъответстващи проби при патешко месо, посочили съществуване на тетрациклин. През 2015 година са изпитани 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, посочила съществуване на сулфатиазол. По всички случаи са извършени следствия и са подхванати съответните административни ограничения.

Всяка година Българската организация по сигурност на храните изготвя Национална мониторингова стратегия за надзор на останки от ветеринарномедицински артикули (ВМП) и замърсители от околната среда в храни и първични материали от скотски генезис. Тя има за цел да управлява неправилна приложимост на ВМП.

Фермерите са длъжни да съблюдават ветеринарномедицинските условия и условията за хуманно отношение към животните.

БАБХ напомня, че всеки фермер е задължен да съблюдава ветеринарномедицинските условия и условията за хуманно отношение към животните. Всеки притежател на животновъден обект би трябвало да го записва според ветеринарното законодателство и да подписа контракт с регистриран ветеринарен доктор за ветеринарномедицинско обслужване. То включва както лечебна активност, по този начин и осъществяване на ограниченията по Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България (НППНКЛБЖ).

Ветеринарномедицински препарати се ползват единствено от регистриран ветеринарен доктор или под негов контрол.

Недопустимо е фермерът да организира лекуване без знанието на обслужващия ветеринарен доктор. Фермерът закупува лекарства от ветеринарна аптека единствено с рецепта издадена от обслужващия ветеринарен доктор.

За всеки ветеринарномедицински препарат (ВМП) се съблюдава съответния карентен период. " Карентен период " е нужният период от време сред последното използване на ВМП върху животни при естествени условия на приложимост и клането им или приемането на хранителни артикули от тях, който подсигурява, че в храните от скотски генезис не се съдържат остатъчни вещества от ВМП в количества , превишаващи оптимално допустимите стойности за дейни вещества, според европейското законодателство. Добитата продукция през този интервал не се позволява да постъпи в хранителната верига.

Официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) реализират надзор върху фермера за съблюдаване на ветеринарномедицинските условия и тези за хуманно отношение при развъждане на животни. Те реализират надзор и върху активността на записания ветеринарен доктор, които обслужва обекта.
При смяна в общото положение на животните или повишена смъртност, фермерът е задължен неотложно да уведоми записания ветеринарен доктор. Той от своя страна при констатиране на признаци и пораждане на подозрения за заразно заболяване, неотложно уведомява ОВЛ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР