Областният управител Драгомир Драганов и кметът на Община Русе бяха

...
</TD
>Областният управител Драгомир Драганов и кметът на Община Русе бяха
Коментари Харесай

Избраха Библиотекар и Библиотека на годината в Русе

Областният шеф Драгомир Драганов и кметът на Община Русе бяха измежду формалните посетители на награждаването на библиотекар и библиотека на годината за 2023 година на област Русе. Конкурсът е обичаен за района, а премиите се връчват постоянно към професионалния празник на библиотекаря – 11 май /денят, в който по остарял жанр почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий/, заяви Областна администрация - Русе.

" Горд съм, че мога да заявя, че Регионална библиотека " Любен Каравелов “ е освен средище на познанието, просветата и културата, само че и място за креативно другарство. Не спирайте да насърчавате четенето, тъй като културата и грамотността би трябвало да бъдат същинския " мотор “ на публичното развиване “, сподели в обръщението си към присъстващите Драгомир Драганов.

" Бъдете будители и не спирайте да разпространявате силата на словото “, добави още регионалният шеф, който означи смисъла както на подобряването на материалната база в библиотеките към читалищата, по този начин и на повишението на възнаграждението на заетите там. Общо 35 бяха номинациите за наградата " Библиотека на годината “, а 13 за топ библиотекар. Отличията бяха присъдени след разглеждане на кандидатурите от петчленно жури, като в състава му бяха и двама специалисти от Областната администрация – Десислава Димитрова и Лилия Георгиева.

Наградата " Библиотека на годината “ бе връчена от Драгомир Драганов на Народно читалище " Просвета – 1928 “ от гр. Мартен. Победителят получи и ваучер за книги на стойност от 250 лева, обезпечен от Регионалната библиотека. Сред забавните обстоятелства е, че библиотечният фонд на читалището включва над 10 100 книги и документи. Към читалището действат и редица художествени сформира за любителско творчество, както и два клуба за групови и самостоятелни форми на образование – " Млад патриот “ и " Ние можем дружно “. Само през предходната година осъществените събития от читалището са над 50.

За библиотекар на годината беше определена Силвия Бърдарова от Народно читалище " Тома Кърджиев – 1873 “ от село Червена вода. Тя е с близо десетилетие опит като културен деятел и също получи ваучер на стойност 250 лева за закупуване на книги. По време на церемонията бяха връчени още две награди.

Генадия Георгиева от Народно читалище " Христо Ботев 1928 “ в Сливо поле взе специфичната премия на Русенския университет " Ангел Кънчев “. Народно читалище " Възраждане-1960 “ от Щръклево пък грабна  премията на Регионално експертния-консултантски и информативен център " Читалища “. И двете читалища също получиха ваучери за книги. От идната година се обмисля регионалният шеф също да присъжда премия на определено от него читалище.

Кметът на Община Русе назова библиотекарите грижовници както за книгите, по този начин и за душите на четящите хора. Той акцентира, че Русенската библиотека се е трансформирала в институция, която доста надскача условията и е нравствен център на града и региона. Кметът Милков подсигурява и поддръжка при реализирането на разнообразни начинания.

От своя страна шефът на Университетската библиотека към Русенския университет доктор Виктория Иванова пожела на шефа на Регионалната библиотека " Любен Каравелов “ Теодора Евтимова да разпалва и съхранява идеята библиотекар. Тя пожела на сътрудниците си постоянно да имат блян към израстване и одобряване, приемайки провокациите на времето. По нейни думи Регионалната библиотека се е утвърдила като важен културен институт и заема почтено място, като непрестанно работи за  усъвършенстване и обогатяване на всички генерации.

" За да бъде нашата библиотека известна и добре сложена в България и да върви напред, първо би трябвало да се развиват читалищните библиотеки в региона, а също хората да имат положително отношение към тези институции и към библиотекаря като специалност “, сподели Теодора Евтимова. В близко бъдеще следва да бъде публикуван алманах с предписания от читалищата в района.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР