Няма и не е имало опасност за населението у нас

...
Няма и не е имало опасност за населението у нас
Коментари Харесай

Няма опасност за населението след замърсяването на въздуха с радиоактивни частици от Русия

Няма и не е имало заплаха за популацията у нас от замърсяването на въздуха с радиоактивни частици от Русия. Това е безапелационното мнение на учените от Българската академия на науките (БАН) и Министерството на здравеопазването (МЗ).

Становището е във връзка доказаното от Русия радиоактивно замърсяване на части от територията ѝ в края на септември и началото на октомври, като метеорологичната работа в страната заяви, че е допустимо радиоактивни частици от Южен Урал да са достигнали и Европа.

Замърсяването

В началото на октомври уредите на Българска академия на науките във Варна регистрират нараснали количества на радиоактивния рутений 106. Бета интензивността е няколко пъти по-висока спрямо предишни години. Повишение в стойностите се вижда още в София и Плевен .

Тогава и редица европейски организации алармират за повишени количества на рутений 106 във въздуха. Според немската организация за нуклеарна отбрана източникът на замърсяване се намира в Южен Урал . Същото умозаключение вършат и сътрудниците им от Франция. Руснаците обаче назовават тези изказвания несъстоятелни.

До тази нощ, когато удостоверяват за радиоактивното замърсяване и възможното му постигане на Европа.

Има ли риск

И тогава, и в този момент учените от Българска академия на науките успокояват, че риск за здравето ни няма .

„ Със сигурност няма действителна заплаха “, увери Благородка Велева, нуклеарен физик в Национален институт по метеорология и хидрология п. Тя прикани към здравия разсъдък: „ Попитайте, поинтересувайте се! Радиацията не е нещо, което може да се скрие “.

От Министерството на здравеопазването са безапелационни, че данните на екоагенцията също не са притеснителни:

Какво е рутеният

Рутеният се употребява най-много за медицински цели при лекуването на тумори.

Откъде идва

Вероятно изпускането на радиоактивния изотоп е станало от територията на съветското нуклеарно дружество „ Маяк “.

Изключено е случаят да е станал в нуклеарна апаратура, изяснява нуклеарният специалист Георги Касчиев. „ В атмосферата биха се появили цялостен букет от радиоактивни изотопи, това доста елементарно може да се засече. Не можем да знаем какво се е случило, само че по-скоро приказва, че е станал случай в лабораторията, там, където се пакетира “, споделя той.

През 1957 година в комплекса „ Маяк “ се случва една от най-големите нуклеарни произшествия на планетата. По-голямо радиоактивно замърсяване е записано единствено след Чернобил и Фукушима.

А за какво близо два месеца Русия мълча и даже отхвърляше за съществуването на този случай? Засега въпросът остава без отговор.

Вижте още във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР