Няма да бъдат изисквани т.нар. зелени сертификати при гласуване на

...
Няма да бъдат изисквани т.нар. зелени сертификати при гласуване на
Коментари Харесай

На 14 ноември гласуваме без зелен сертификат, в чужбина - не е ясно

Няма да бъдат изисквани така наречен " зелени документи " при гласоподаване на изборите за парламент и президент на 14 ноември. Това препотвърди на брифинг представителят на ЦИК Росица Матева.

" Няма такова условие към сегашния миг. На 6 октомври е оповестена заповедта на Министерството на здравеопазването във връзка с изборния развой, каквато се издава на всички избори. Мерките, които ще се взимат, не се отличават от тези, които имаше на изборите на 11 юли ", сподели Матева.

Не е ясно обаче дали и по какъв начин ще могат да гласоподават в чужбина нашите сънародници, които не са ваксинирани. " Съобразяваме се с ограниченията, които ползва всяка съответна страна. Не мога да ви кажа в конкретика по какъв начин ще се реализира изборният развой във всички над 60 страни, където ще бъдат открити секции ", отговори на въпрос на News.bg тя, като нито отхвърли, нито удостовери дали ще има български жители, които няма да могат да упражнят правото си на глас. Към момента отвън страната са подадени над 56 000 заявки за гласоподаване.

Преди дни ЦИК са сключили контракт за доставка на спомагателни 1600 машини за гласоподаване с компанията " Сиела норма ". Устройствата ще дойдат у нас в края на октомври. Общо ще бъдат отпечатани и по 7,3 милиона хартиени бюлетини за всеки от двата избора, както повелява Изборният кодекс.

Не е ясно и какъв брой ще коства на данъкоплатците невижданият в историята избор 2 в 1. " Ние обявихме каква е план-сметката, само че знаете, че има доста други органи, които имат избрани бюджети - да вземем за пример Министерството на външните работи. Разходите за секционните изборни комисии отвън страната се поемат от Министерство на външните работи ", сподели Матева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР