Няколко водещи френски журналисти са временно отстранени от работа или

...
Няколко водещи френски журналисти са временно отстранени от работа или
Коментари Харесай

Медиен скандал във Франция: Водещи журналисти отстранени за онлайн тормоз над жени

Няколко водещи френски публицисти са краткотрайно отстранени от работа или уволнени поради обвинявания, че са координирали група за онлайн тормоз във Facebook, оповестява Би Би Си.

Групата Ligue du LOL (Лигата на LOL), в която членували главно мъже, се подигравала на дами, включително журналистки, с смешки за обезчестяване и обработени с Фотошоп нецензурен изображения.

След разкриването на League du LOL от всекидневника " Либерасион " десетки дами са се оплакали, че са били нейни обекти. Сред отстранените от служба е и редакторът на онлайн изданието на " Либерасион " Александър Ерво.

Членове на Лигата на LOL основали анонимни Туитър профили, посредством които осъществявали тормоз над видни публицисти, писатели и деятели - основно дами.

Венсан Глад - известен публицист на свободна процедура, който написа и за " Либерасион " - признава, че е основал групата през 2009 година Той също е отхвърлен от вестника, написа Би Би Си. В пост в Туитър той сервира опрощение, казвайки, че в този момент осъзнава, че " такива практики са неприемливи и че активността на " LOL " не е занимателна, когато се прави групово ".

Je vous dois des explications. Et surtout des excuses. pic.twitter.com/UajOC0bi0h
— Vincent Glad (@vincentglad) February 10, 2019
Александър Ерво, от своя страна, също се извини в Туитър, само че в следващ пост атакува тези, които се радват на неговото премахване от редакцията.

В момента в. " Либерасион " организира вътрешно следствие на забърканите в тази ситуация свои чиновници и сътрудници.

Журналистката Нора Буазуни, репортерката на Slate France Люсил Бейан и водещата Мелани Вагна са измежду жертвите на издевателството. Водещата на предаване за просвета Флоранс Порсел споделя, че ѝ се обадил мъж, представящ се за редактор на " изтъкнатa " новинарска стратегия. Претекстът бил изявление за работа, а след това създателят пуснал записа във фейсбук групата.

" Когато записът стана обществено притежание, три дни плаках от позор ", споделя водещата.

Давид Дусе, редактор на френското списание " Les Inrockuptibles ", призна, че е създател на въпросното изявление и обществено се извини на пострадалата.

Замесени в абсурда са и други публицисти на водещи позиции и изпълнителни шефове от огромни медии, измежду които Slate France и пиар организацията Publicis.

Министърът по цифровите въпроси Мунир Мажуби разказа членовете на групата като " загубеняци ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР