Няколко факта за мисията – изстрелването е проведено на 18

...
Няколко факта за мисията – изстрелването е проведено на 18
Коментари Харесай

Отбелязваме 55 години от историческата мисия Восход 2 и разходката на Леонов

Няколко обстоятелството за задачата – изстрелването е извършено на 18 март 1965 година Космическият транспортен съд “Восход ” съставляват модифициран “Восток ”, при който катапултируемото кресло е отстранено и вместо него се прибавя в допълнение място за втори космонавт. Към парашутните върви е прибавен и твърдогоривен спирачен мотор, с цел да омекоти кацането и по този начин космонавтите на “Восход ” се приземяват вътре в самата капсула, а не както е било при “Восток ” – с катапултиране по време на спускането. За осъществяването на задачите на “Восход 2 ” е добавена надуваема шлюзова камера, позволяваща провеждането на галактическата разходка.

Алексей Леонов сполучливо излиза в открития космос към час и половина след излитането. Когато космонавтът поглежда надолу към планетата ни, той вижда България, Гърция и Италия. Много скоро след историческото събитие обаче Леонов се сблъсква с проблеми – скафандърът му се раздува и деформира (космонавтът по-късно ще опише, че е имал възприятието, че се рее свободно вътре в самия скафандър). Без да се посъветва с наземното управление, Леонов взема решение бързо да спусне налягането на половина. Дори и по този начин му е мъчно да влезе назад на борда на “Восход 2 ”, както е по протокол с краката във вътрешността, и вместо това влиза с главата напред. 

По-късно космонавтът ще показа, че е имал хапче за самоубийство, което е трябвало да преглътне ако не е бил в положение да се върне на кораба. Тогава Беляев е трябвало да изостави Леонов и да се прибере самичък на Земята.

Космическата разходка на Леонов е разказана в научно-популярния филм от 2017 година “Время первых ”, който предлагам на всички почитатели на космонавтиката! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР