Някои от най-големите имена в областта на технологиите призовават за

...
Някои от най-големите имена в областта на технологиите призовават за
Коментари Харесай

Мъск, Харари и други искат пауза в развитието на изкуствения интелект

Някои от най-големите имена в региона на технологиите приканват за шестмесечна пауза в създаването на огромни планове с изкуствен интелект (ИИ), като се базират на " дълбоките опасности за обществото и човечеството ".

Десетки софтуерни водачи, професори и откриватели подписаха писмо по този мотив, оповестено от Института за бъдещето на живота, оповестява CNN. Сред тях са милиардерът Илон Мъск, историкът и публицист Ювал Ноа Харари, съоснователят на Apple Стив Возняк, американският интернет бизнесмен Еван Шарп и други.

Позицията им идва единствено две седмици, откакто OpenAI разгласи GPT-4 - още по-мощна версия на технологията, която е в основата на нашумялото приложение за изкуствен интелект ChatGPT. Ранните проби демонстрират, че технологията към този момент може да изготвя правосъдни искове, да поставя стандартизирани изпити и да построява работещ уеб страница от ръчно нарисувана схема.

В писмото си общността от учени, откриватели и предприемачи споделя, че паузата е нужна за системи за изкуствен интелект " по-мощни от GPT-4 ". В него се споделя също, че самостоятелни специалисти би трябвало да работят върху взаимно създаване и използване на набор от общи протоколи за принадлежности за изкуствен интелект, които са безвредни.

" Усъвършенстваният ИИ би могъл да бъде забележителна смяна в историята на живота на Земята и следва да бъде плануван и ръководен със съответното внимание и запаси ", пишат те.

" За страдание, това равнище на обмисляне и ръководство не се реализира, макар че през последните месеци лабораториите за ИИ се впуснаха в неконтролируема конкуренция за създаване и внедряване на все по-мощни цифрови мозъци, които никой - даже техните основатели - не може да разбере, планува или надеждно да управлява ", се споделя още в писмото.

Ако в последна сметка скоро не бъде въведена пауза, държавните управления би трябвало да се намесят и да основат мораториум, считат специалистите.

Вълната от внимание към ChatGPT в края на предходната година оказа помощ да се възобнови конкуренцията сред софтуерните компании за създаване и внедряване на сходни принадлежности за изкуствен интелект в техните артикули. OpenAI, Microsoft и Гугъл са отпред на тази наклонност, само че IBM, Amazon, Baidu и Tencent работят по сходни технологии. Дълъг лист от стартъпи също създава принадлежности за писане и генериране на изображения с изкуствен интелект.

Експертите са все по-загрижени за капацитета на изкуствения разсъдък да дава пристрастни отговори, способността му да популяризира дезинформация и въздействието върху неприкосновеността на персоналния живот на потребителите.

Новите принадлежности провокираха и въпроси за това по какъв начин ИИ може, да даде опция на учениците да мамят и да.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР