Условията за официалното признаване на Палестина като държава все още

...
Условията за официалното признаване на Палестина като държава все още
Коментари Харесай

Франция: Условията за признаване на Палестина все още не са изпълнени

Условията за формалното признание на Палестина като страна към момента не са изпълнени, каза външният министър на Франция в сряда, откакто група други европейски страни оповестиха сходен ход с вярата, че това ще помогне за постигането на мир в района, предава " Ройтерс ".

" Това не е просто алегоричен въпрос или въпрос на политическо позициониране, а дипломатически инструмент в услуга на решението на две страни, живеещи една до друга в мир и сигурност ", сподели Стефан Сежурн в изказване, добавяйки:

" Франция не смята, че нужните условия са изпълнени, с цел да може сходно решение да има същинско влияние върху този развой "

В сряда Норвегия, Ирландия и Испания обявиха, че са подготвени да признаят самостоятелна палестинска страна.

Израелското външно министерство заяви в сряда, че е наредило неотложно отзоваване на своите посланици в Ирландия и Норвегия в отговор на решенията на тези страни да признаят палестинска страна.

Палестина е една от двете държави-наблюдателки, които не са членки на Организация на обединените нации, дружно със Светия трон.

Организация на обединените нации разказва техния статус като:  " Държавите, които не са членки, са получили непрекъсната покана да вземат участие като наблюдаващи в сесиите и работата на Общото заседание и поддържат задачи за непрекъснати наблюдаващи в централата. "

Общото заседание на Организация на обединените нации по-рано този месец подкрепи с огромно мнозинство кандидатурата на Палестина да стане пълновръстен член на Организация на обединените нации, като я призна за квалифицирана да се причисли и предложи на Съвета за сигурност на ООН  " да преразгледа въпроса позитивно ".

Събранието прие резолюция със 143 гласа " за " и девет " срещу ", в това число Съединени американски щати и Израел, до момента в който 25 страни се въздържаха. То не дава на палестинците пълноправно участие в Организация на обединените нации, а просто ги признава за квалифицирани да се причислят.

Заявлението за пълновръстен член на Организация на обединените нации първо би трябвало да бъде утвърдено от 15-членния Съвет за сигурност и по-късно от Общото заседание.

Ако мярката бъде гласувана още веднъж от Съвета, тя евентуално ще бъде изправена пред същата орис: вето на Съединени американски щати.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР