Някои хора и 10 часа да спят, все ще са

...
Някои хора и 10 часа да спят, все ще са
Коментари Харесай

Какво се случва, ако спим по-малко от 6 часа?

Някои хора и 10 часа да спят, все ще са изтощени. А на други и пет са им задоволителни на нощ, с цел да действат на цялостен потенциал. Но учените от дълго време са пресметнали, че човешкият организъм се нуждае от оптимално количество сън сред шест и осем часа, с цел да успее да рестартира всички системи и с цел да сме здрави и енергични по-дълго. Ако пък не съумяваме да влезем в тази рубрика, евентуално тялото ни към този момент сигнализира.

Здравословните проблеми, до които води недоспиването, са не един и два - от нарушавания в когнитивните функционалности на мозъка, през затлъстяване, до нараснал риск от разнообразни болести. А ново изследванe на учени от Uppsala University в Швеция потвърждава и директна връзка сред дребното часове сън и по-голямата опция да развием диабет вид две спрямо при тези хора, които си набират седем-осем часа сън на денонощие.

И предходни изследвания са правили сходни догатки, като се дава и уточнението, че този нараснал риск може да се редуцира с потреблението на повече плодове и зеленчуци. За да се потвърди дали това в действителност е по този начин, изследователите проследяват питателните привички, както и съня на над 247 900 британци в продължение на най-малко 10 години.

В случая под здравословно хранене се схваща два или повече плода на ден, две или повече порции риба седмично и най-малко една порция зеленчуци на ден. Също по този начин модифицираното и непреработено алено месо би трябвало да е не повече от две порции седмично.

Сънят от седем до осем часа дневно се дефинира като естествена дълготрайност, до момента в който шест часа се класифицират като къс, а този от три до четири часа - извънредно къс.

Чрез продължителното наблюдаване се открива, че тези, които са спали по шест и по-малко часа на нощ са два пъти по-склонни да развият диабет. И се оказва, че даже здравословното хранене не съумява да компенсира вредата, която недоспиването оказва на организма.

Така за следващ път се потвърждава, че наедно с генетичната предразположеност, редица фактори от всекидневието, над които имаме контрол, също оказва въздействие върху развиването на хронични болести. Но до момента в който в повечето случаи мислим най-много за храненето и физическата интензивност, учените още веднъж ни подсещат какъв брой значима е ролята и на съня.

Има не едно и две доказателства, че късият сън въздейства върху регулирането на апетита и води до по-голяма потребления на калории, част от които са празни и не носят никаква хранителна стойност. Освен това сънят е директно обвързван с метаболизма на глюкозата, нарушаванията при който водят до развиване на диабет вид две, написа CNN, представен от lifestyle.bg.

Именно по тази причина учените съветват не само да променим навиците си, свързани с храненето и спорта, само че и със съня. Важно е да си изградим рутина, която да съблюдаваме всяка вечер, с цел да заспиваме по-лесно. Трябва да заобикаляме кофеина най-малко шест часа преди лягане, както и да не разчитаме, че чаша пиво вечер ще ни помогне да се наспим по-добре. Той може да улесни заспиването, само че вреди на дълбоката фаза на съня, която в действителност е най-полезна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР