Някои го наричат Кабинета Петков, други - Четворната коалиция -

...
Някои го наричат Кабинета Петков, други - Четворната коалиция -
Коментари Харесай

100-те дни на кабинета - без комфорт, с война и енергийна криза

Някои го назовават Кабинета " Петков ", други - Четворната коалиция - ръководещата настройка, която навършва символичните 100 дни. Без нормалния толеранс, с енергийна рецесия, ценови потрес, Коронавирус и за похлупак - война. Резултатът - нов заем и двуцифрена инфлация. Какво съумя и какво не съумя да реализира за този къс и период от живота си четирипартийното държавно управление?

Без План за възобновяване, с окъснял бюджет, двуцифрена инфлация и нов заем

Планът за възобновяване още не е подпечатан и прошнурован - към този момент му се наложи да мине през две поправителни сесии. От последния вид разбрахме, че ще заложим масирано на акумулатори за произвеждане на сила като метод да се откопчим от съветската енергийна взаимозависимост. Обещанието този път е, че Европейска комисия до дни ще даде зелен светофар и с цел да го ознаменува, самата председателка Урсула фон дер Лайен ще пристигна у нас.

На този декор бяха взети следващите 500 млн. външен дълг, а въпреки и просрочен с няколко месеца, бюджетът бе разгласен за най-социалния с заричане да е още по-щедър в средата на годината, когато властта ще го актуализира. В интерес на обстоятелствата - нямаше по какъв начин новото болшинство и държавно управление да свари с макрорамката на хазната за няколко дни до края на празничния декември. Забави се обаче още два месеца.

Над 6 милиарда отделиха ръководещите за здраве, а властта даде обещание промените след средата на годината, когато бюджетът ще бъде още веднъж поправен. За тогава остават възможни опити за отпадане на така наречен клинични пътеки. Продължава спомагателното заплащане на личния състав, зает с епидемията от ковид. 710 лева минимална работна заплата и безвъзмездни детски градини съумяха да прокарат ръководещите. За пръв път от последните три държавни управления компенсацията за майчинство бе размразено и изравнено с минималната заплата. Вкарването на спомагателните 50 лева за намаляване на COVID-кризата за пенсионерите, в преизчисления размер на пенсиите, предизвика напрежение, защото се оказа, че огромна част от тях получават по-малки суми с нарастването. Национален осигурителен институт се поправя, а от юли пък се планува още 6,1% нарастване. Пенсионерите, които се имунизираха, пък получиха и по 70 лева бонус от страната.

Всички обществени заплащания и нараствания, оповестени за огромната горделивост на кабинета, обаче стремително потънаха в двуцифрената инфлация. По данни на синдикатите към вчерашна дата тя е към този момент 10% за февруари.

Правителството даде обещание да предприеме и огромна осведомителна акция за имунизиране, само че до нея не се стигна, защото инфекцията стартира да затихна, а надлежно - и опашките пред имунизационните пунктове. Въпреки че министър председателят и министрите вкараха заповед за допускане в министерствата единствено против документ и самият Кирил Петков се заричаше, че ще го отстрани единствено в случай че достигнем най-малко 70% имунизирано население в България, властта отстъпи много по-рано от алената си линия.

Преса наложи и митингът на " Възраждане ", при който се стигна съвсем до взлом на Народното събрание, а по този начин също и непреклонността на един от съдружните сътрудници Има Такъв Народ. В последна сметка, от 21 март документът отпадна, а решението за това бе взето в навечерието на втория митинг. Процентът имунизирани българи пък си остана към 30.

Енергийната рецесия и следствията от нашествието в Украйна

Още в първите си дни властта позволи мораториум върху цените в енергетиката, като небрежно одобри предложение на опозицията. Само часове по-късно се разкая за това си оттегляне и даде обещание, че мораториумът може да падне и по-рано, според от анализите, които подхващат в енергетиката. Мораториум към момента има, а скандал разтресе общественото пространство, когато бе заменен шефът на " Булгаргаз ". Новите ръководещи си избраха и нов ръководител на КЕВР. И започнаха разбори на това, което заварват.

Компенсациите за високите сметки за ток и газ, подскочили рекордно освен поради икономическата рецесия в света, вследствие коронавирусната пандемия, само че и поради войната в Украйна, би трябвало да продължат до края на март. Кабинетът реши да компенсира освен бизнеса, мрежовите оператори и разпределителните сдружения, само че и битовите клиенти, които се отопляват на газ - приблизително с към 30 лева за МВтч. За заплащанията бяха обезпечени 221 млн. лева Въпреки това бизнесът се оплака от непостижими сметки за индустриален ток, а от сдружението на заведенията даже размахаха сметка за 13 829 лева, с над 60% повече от предходната година за същия интервал против отплата от страната от 118 лв..

Санкциите против Русия изправиха кабинета пред още по-голямо предизвикателство и демонстрираха серия от лъкатушещи ходове и изявления. Първоначалната позиция на премиера бе, че България ще поддържа единно всички наказателни ограничения против Руската федерация, след това Кирил Петков разгласи, че не можем да си позволим да се откажем от съветския газ и ще желаеме Брюксел да направи изключение за нас. Само няколко дни по-късно съпредседателят на Политическа партия Асен Василев обърна на 360 градуса руля, като съобщи, че ще се откажем от съветския газ в края на годината, когато изтичат дълготрайните контракти с Москва. Това предизвика размахване на пръст от сръбския президент Александър Вучич, че няма по какъв начин да стане, тъй като Сърбия чака газ, който й доставяме през нашата газова връзка. Все още не е ясно с какво ще сменяем съветската взаимозависимост, кабинетът заприказва за повече зелени източници, а контракт за полутечен газ нямаме подписан, макар визитата на Асен Василев в Съединени американски щати.

Само ден след изненадващото изказване на Василев министър председателят отиде на ревизия на гръцката газова връзка, на която се уповава кабинетът за диверсификация, и направи противоположен завой. Петков поправя вицепремиера си, че късаме с " Газпром ". " Ние няма да отрязваме кардинално " Газпром ", само че би трябвало да влезем в договарянията с повече от една карта в ръката си ", сподели Петков, опонирайки на Василев. И даде обещание по интерконектора с Гърция да потече азерски газ от септември, на доста по-ниска цена от съветския - най-малко с една трета. Оттам можело да минат 3 милиарда кубика газ, а на този декор диверсификацията ни подсигурява и връзката с Турция и Месемврия, пояснипремиерът.

През това време около шеметните сметки за газ хлябът стигна 2 лв., нарастването на пенсиите потъна, а олиото подгони 6 лв.. След луди опашки пред бензиностанциите и пердах за слънчогледовото масло кабинетът даде клетва за битка със спекулата. Засега в джоба на българина резултатът го няма, а властта упрекна в подривната завера за суматохата по магазините опозицията.

Външната политика - в клопката на македонския въпрос и войната в Украйна

Още с встъпването си в служба кабинетът изведе на напред във времето присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. Това стана приоритет на целите, а министър председателят и министрите му започнаха постоянни рейдове до Скопие и назад за замяната на казуса за историческите разминавания сред двете страни и слагането му на бизнес повърхност. Възобновена бе самолетната връзка София-Скопие, а още с първото си отиване в северномакедонската столица Кирил Петков провокира скандал у нас, заговаряйки за фашизъм в присъединените към страната ни територии по време на Втората международна война - обичана опорка на македонските управляващи през последните 30 години.

Петков бе упрекнат от редица политици и анализатори, че е отишъл на крайници при македонската страна, все едно София кандидатства за член на Европейски Съюз, а не Скопие. Той беше неодобрен още, че е подходил неопитен по тематиката и се поддава на външен напън - скастри го даже и президентът Румен Радев, че скопската му аудиенция е била прибързана. Сформирани бяха двустранни комисии по разнообразни браншове от стопанската система и бе демонстриран огромен интензитет досега, в който съветският президент Владимир Путин не атакува Украйна.

Войната измести северомакедонския приоритет още в навечерието с превръщане на фокуса към НАТО, усилването на източния фланг в наше лице и насъбраните проблеми в българската войска откъм вложения и съоръжение. Разбра се, че ще одобряваме натовска рота от Съединени американски щати, само че няма да изпращаме нито самолети, нито оръжие, нито противовъздушна система за ракетна защита С-300. Казахме " да " - на филантропичната помощ и приема на украински бежанци, само че " не " - на военната помощ за Киев. Гаранциите даде неведнъжсамият Кирил Петков, в това число от " Гербовата зала " на Министерския съвет един до друг с американския министър по защитата Лойд Остин.

Съдебната промяна - съвсем на кота нула в първите три месеца на кабинета

" Нулева корупция и правосъдна промяна ", бе програмният девиз на новата власт, изваждан пред скоби още в предизборната акция. За да я реализира, новата власт си сложи за цел промяната на основния прокурор, промяна в КПКОНПИ и закриването на спецправосъдието. За 100 дни Иван Гешев към момента не е заменен, макар зелената светлина, която даде Конституционен съд на правосъдната министърка Надежда Йорданова за правото й да изиска от Висш съдебен съвет преждевременното преустановяване на мандата. Първият опит се провали, а в това време за към три месеца ръководещите съумяха да принудят самичък да си тръгне от КПКОНПИ Сотир Цацаров, откакто ДАНС му лиши достъпа до държавни секрети по персонално искане на премиера.

Пак по негово искане, по думите на ГЕРБ и юрист Менко Менков - служители на реда арестуваха в навечерието на 100-те дни Бойко Борисов дружно с неговия пиар Севделина Арнаудова и някогашния му финансов министър Владислав Горанов по следствие за изнудване, обвързвано с предприемача Васил Божков. Това трябваше бъде реализиране на обещана правдивост за презумпцията, че " никой не е над закона ". Без да ще, повтаряйки го малко преди арестите, министър председателят самичък подсети и за своя конфликт със законодателството и Конституцията. Акцията приключи с крушение, откакто прокуратурата не откри доказателства в материала на Министерство на вътрешните работи и тримата задържани в ГДНП бяха освободени. Вътрешният министър Бойко Рашков и министър председателят Кирил Петков имаха опция още един път да упрекнат обвиняването, че пази някогашните ръководещи, а възмущението се изрази в заключението " безспорен бойкот " от страна на българската прокуратура. В размяната на стрели сред изпълнителната власт и ГЕРБ се оказа забъркано и името на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, която в деня на арестите към момента беше в страната ни. Предстои вторият епизод от битката на тепиха на Темида, а в това време с съвсем деветчасово съвещание правната комисия съумя да закрие спецсъда и спецпрокуратурата - към този момент единствено на първо четене.

Коалицията върви със скърцане, само че си дава тип на смазана в името на мандата

Твърде рано се демонстрираха скърцанията в машината на четворната коалиция. Представителите й пък го намират за напълно обикновено при събиране в общо ръководство на толкоз разнообразни партийни обединения. Всяко министерство получи своята самостоятелност - по подразбиране, още от подписването на споразуменията на Политическа партия с останалите във формулата на властта. Добрият звук най-малко, като за начало, бе спазен и никой не риеше в градинката на другия. Още на втория месец обаче лъсна първото напрежение в управническото болшинство - по оста на зеления документ. Там непримиримите " ИТН " твърдо се оповестиха паралелно с опозиционната " Възраждане " срещу въвеждането му в Народното събрание и изобщо против цялостната проваксинационна и ограничаваща политика на кабинета във връзка ковид. След отстъпките на държавното управление различието бе туширано, с цел да излезе на напред във времето друго триене - с Българска социалистическа партия и нейното отвращение България да изпраща оръжие на Украйна. Политическа партия още веднъж се съобрази с пресата на съдружния сътрудник, само че се наложи да пази равновесието в обединението, откакто най-малките в управническата конструкция - Демократична България, скочиха против Българска социалистическа партия и даже заговориха за оставки поради визията си, че не сме предан сътрудник на НАТО и единствено ние със Словакия не изпращаме оръжие против Русия.

Отново Българска социалистическа партия се оказа спънката пред оцеляването на кабинета, откакто отхвърли да поддържа за министър на защитата Тодор Тагарев. Това наложи секрети съвещания и незабавно докарване с държавния " Фалкон " на посланика ни в НАТО Драгомир Заков безусловно два часа преди гласуването в пленарната зала.

На този стадий Кирил Петков удържа мирното съжителстване в обединението, без значение че напрежението около войната много изостри позициите сред сътрудниците и ги раздели на ястреби и гълъби. И тъкмо в този миг офанзивата пристигна тъкмо от Политическа партия и техни депутати, които притиснаха социалистите в полето на горите. Българска социалистическа партия се оказаха упрекнати, че пълнят горските стопанства с партийни фрагменти. Интрига в съдружните редици провокира и поисканият от Нинова форсмажор в страната поради войната. Лидерката на социалистите твърдеше, че е срещнала сътрудниците с концепцията си, те отхвърлиха и се изрекоха отрицателно за сходно предложение.

Всички заедно в четирипартийната коалиция пък не съумяха да се схванат за единна кандидатура за шеф на Българска народна банка и по този начин се стигна до нов старт на процедурата по номинации.

Видно е, че обединението е сложна, напрежението тлее, само че на никоя от съставляващите партии не й се върви на рискови избори. Засега. А лъкатушенията и обратите в посланията на министър-председателя по тематиката за оръжия за Украйна и за скъсването с " Газпром " може да не са плод на неговата неустановеност, а точно на съдружното присъединяване на Българска социалистическа партия.

Първа рокада на министър - Стефан Янев си отпътува без партиен тил

Сочен като кандидатура на Политическа партия, Стефан Янев бе мълчешком възприеман като човек на президента в кабинета. Военният министър дърпаше заден за по-смелите начинания в посока засилено непознато наличие на НАТО у нас и предупреждаваше, че в случай че изпратим оръжие, се замесваме във войната. Военният министър намерено опонираше на премиера, заприказва за обезщетения поради забавянето на новите изтребители от Съединени американски щати, наблягаше на българския интерес, а не толкоз на този на НАТО и Европейски Съюз, в резултат на което Кирил Петков му изиска оставката. Заради отхвърли на " мой министър " да употребява думата " война " за експанзията на Путин в Украйна. Янев пък го апострофира, че не е негов министър, а министър на България. И когато публиката се подготви зад тила му да застане президентът Румен Радев и да влезе във втори конфликт, ненадейно президентът съобщи обществено, че е очаквал повече от някогашния си длъжностен министър председател на поста министър на защитата. Сюжетът търпи развиване, доколкото изгоненият от кабинета Янев направи поръчка, че ще готви собствен политически план.

Еманципация от президента - Политическа партия смени всички фрагменти на служебното държавно управление

Кирил Петков и " Продължаваме промяната ", обратно на упованията и изказванията на опозицията, демонстрираха еманципиране от президента още от първите дни. И до момента в който публиката не вярваше, те разчистиха всички фрагменти на служебното държавно управление, респективно - на президента, по министерства и организации. Не без помощта и на вицепремиера от Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. И по този начин на територията на нейните министри едни фрагменти на Българска социалистическа партия бяха сменени с други фрагменти на Българска социалистическа партия.

Първото стълкновение на позиции сред кабинета Петков и президента Радев се оказа Северна Македония и бързането на Политическа партия да я вкараме в Европейски Съюз, за разлика от нежеланието на президента да спешим процеса преди Скопие да подсигурява правата на българското население там и завършек на езика на омразата.

Президентът се намеси и при първичния хъс на държавното управление за военна помощ за Украйна, като подсети, че не е удачна промяната на министъра на защитата тъкмо в миг на война.

От патрон на някогашните служебни министри Радев се трансформира в коректив, който, спазвайки положителния звук сред управляващите, въпреки всичко не замълча и по редица обществени въпроси, като проблемите с енергийната рецесия и обедняването на българските жители на фона на инфлацията. Към момента обаче за първите 100 дни царува, най-малко на пръв взор, взаимно почитание сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2.

Първи митинги - министър председателят не се скри

Някои побързаха да разгласят, че Кирил Петков е първият министър председател, който не се крие от протестиращите, а таман противоположното - сграбчва микрофона и да договаря на улицата. Първият не е, само че от повече от 20 години не се е случвало. Първият му конфликт с гражданското неодобрение бе с митинга против зеления документ, проведен от " Възраждане ", когато опитът да води разговор бе заглъхнал с освирквания. Последва второ " закаляване на стоманата " на Шипка на 3 март, когато Петков отнесе някоя и друга снежна топка от несъгласните с външната му политика във връзка с войната с Украйна. За късото време на власт кабинетът към този момент претърпя няколко по-сериозни митинга, а Петков се оказа освиркван и именуван " изменник " - последно предходната събота по време на визитата на американския министър на защитата. Кабинетът претърпя и митинг на ГЕРБ поради задържания му водач Бойко Борисов, случиха му се и полицейски митинги, а преди часове стана ясно, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи не са се отказали да желаят по-високи заплати и считат да възобновят митингите.

Рейтингът на новата власт пада прекомерно рано след старта, регистрираха социолозите

Опозицията се закани с курс към предварителни избори, а на този декор социолозите към този момент мериха спад на утвърждението на кабинета " Петков ". Рязък спад регистрираха от " Тренд " преди да изтекат трите месеца живот на държавното управление. Числата демонстрираха, че кабинетът обира към този момент съществени негативи, като негативна оценка за работата му дават 56% от българите, а единствено 29% го правят оценка позитивно. За съпоставяне - в първите дни от мандата му позитивните и негативните настройки към държавното управление на Политическа партия в четворна коалиция бяха съвсем равни 39% против 40 на 100. Само месец по-рано, през февруари, " Алфа рисърч " мери превес на утвърждението на кабинета в размер на 35 на 100 против 23% отрицание.

Някъде към стотния ден отпред на страната стартира да чезне и запазената марка на Кирил Петков - усмивката, отстъпвайки място на бръчката сред веждите. И до момента в който министър председателят е убеден в цялостния си мандат, единият му съдружен сътрудник от дълго време да се изпусна, че се задават предварителни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР