Някога табу в западния свят, днес аналният секс е добил

...
Някога табу в западния свят, днес аналният секс е добил
Коментари Харесай

Откровено за аналния секс

Някога табу в западния свят, през днешния ден аналният секс е добил статута на естествена полова процедура. Това мощно контрастира с неотдавнашното мислене, което разглеждаше аналния секс като неестествен и анормален. При всички авраамитски религии – християнство, ислям и юдаизъм, светите трудове индиректно или директно не разрешават аналния секс и го афишират за грях срещу Божия план. След като религиозните канони отстъпиха на демократичното мислене и половата гражданска война, доста хора откриха привлекателното у аналния секс.

Каква е физиологичната основа на тази полова процедура? Защо носи наслаждение?
Колкото до дейния сътрудник при хетеросексуални двойки, доста мъже избират аналния пред вагиналния секс, тъй като аналният сфинктер е по-стегнат от вагината, което носи по-голямо механично търкане и, надлежно – по-интензивно чувство за наслаждение. Физиологичната основа на половата приятност за приемащия сътрудник, въпреки това, е богатата сетивна инервация в ректума. При хомосексуалните мъже механичното стимулиране на простатата също е обвързвано с интензивно чувство за наслаждение.
Също по този начин, някои социокултурни фактори от време на време вършат аналният секс желана полова процедура.
На първо място, той не носи риск от нежелана бременност. В някои култури, където разкъсването на химена преди брак се счита за позорно, аналният секс е „ малка врата в закона “, метод за заобикаляне на възбраната за секс преди омъжване.

Коя, обаче, е противоположната страна на монетата?
Това, което прави аналния секс неприветлив за доста дами е, че анусът е лишен от естествена лубрикация, каквато има при вагинален секс. В резултат на това аналният секс може да бъде дискомфортен и даже мощно мъчителен.
Трябва да изтъкнем, че неналичието на лубрикация, в комбиниране с дребната механична резистентност на ректалната лигавица, прави пасивния анален секс най-рисковото полово държание съгласно Световната здравна организация. Тук е мястото да развенчаем митовете, че аналният секс не носи риск от полово портативни болести, единствено тъй като не е вагинален. Това е доста рискова илюзия. Истината е диаметрално противоположна – аналният секс носи доста по-висок риск от полово излъчени инфекции. Всъщност, той носи най-високият риск.
Освен от всички полово портативни инфекции, аналният секс, съчетаван с вагинален, носи риск и от инфекции, които при други условия не биха се случили. Редуването на вагинален и анален секс постанова усърдно измиване на пениса преди наново навлизане. Ако се употребява презерватив, което е целесъобразно, той би трябвало да бъде заменен. В противоположен случай, в правото черво могат да обхванат бактерии от вагината, които не трябва да се озовават в ректума, тъй като могат да го възпалят. Състоянието се назовава проктит и е изключително дискомфортно и мъчно за лекуване. Аналогично, във вагината могат да попаднат бактерии от дебелото черво, които не трябва да се намират в нея, тъй като провокират вагинити. В случай че не се употребява презерватив, в пениса може да попадне част от ректалната микрофлора, която може да аргументи инфекции и възпаления у това нетипично за нея място.
Рискът от навлизане на патогени през ректалната лигавица е доста по-висок от този при вагинален секс заради следните аргументи. Първо, ректалната лигавица е доста по-нежна и неустойчива на механично напрежение. Второ, високата централизация от бели кръвни кафези в лигавицата прави достигането на имунната система от патогени доста по-лесно, което е изключително рисково за заразяване с ХИВ, който предпочитано заразява имунокомпетентните кафези. Трето, ректалната лигавица е устроена по този начин, че да всмуква течности, което също улеснява проникването на патогени.
Макар че не е от водещо значение, рискът от появяването на анални фисури – разкъсвания на лигавицата към ануса, ректален пролапс – намаляване на част от правото черво или изострянето на съществуващи хемороиди въпреки всичко е разполагаем. Използването на лубриканти мощно намалява риска от тези затруднения.
Да обобщим накратко – потреблението на презерватив и лубрикант е мощно целесъобразно при упражняване на анален секс. Дори и сътрудникът да е благонадежден и свободен от половопреносими инфекции, рискът от пораждане проктит – инфектиране на правото черво, или баланит – инфектиране на главичката на пениса, остава забележителен, в случай че не се носи презерватив. Използването на лубрикант намалява този риск, както и риска от появяването на мъчителни или дискомфортни механични контузии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР