Някога САЩ можеха да претендират, че разполагат с кутията на

...
Някога САЩ можеха да претендират, че разполагат с кутията на
Коментари Харесай

Официално унищожени: САЩ премахнаха химическите си оръжия

Някога Съединени американски щати можеха да претендират, че разполагат с кутията на Пандора - 30 000 тона втечнена гибел, обезобразяване и мъка, съхранявани в избухливи железни кутии в хранилища по целия свят .

Днес тази цифра публично е занулена. През юли 2023 година една последна ракета M55, съдържаща нервнопаралитичния сътрудник зарин, била пробита, източена и изгорена , с което се бележи формален завършек на потреблението на химически оръжия от човечеството.

The Last Declared Chemical Weapons on Earth Have Been Officially Destroyed
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
„ Това е първият път, когато интернационален орган е ревизирал унищожаването на цяла категория декларирани оръжия за всеобщо заличаване – засилвайки уговорката на Съединените щати за основаване на свят без химически оръжия “, сподели в известие за медиите заместник-министърът на защитата по придобиването и поддръжката Уилям А. Лапланте.

Изминали са повече от тридесет години, откогато американският президент Джордж Буш и руският президент Михаил Горбачов двустранно се споразумели да прекратят производството на всички химически оръжия и да унищожат съответните им ресурси.

За страдание е минал съвсем век от основаването на Женевския протокол - контракт, забраняващ потреблението на химически и биологични оръжия по време на спор .

Ужасите на Първата международна война разкриват нехуманността на потреблението на сътрудници, които ускоряват страданието на врага.

The United States has completed a decades-long operation to rid its stockpiles of chemical weapons, the Pentagon affirmed Monday.
— The Washington Post (@washingtonpost)
Хлорният газ бил измежду първите, които били употребявани огромно , причинявайки дразнение в очите и гърлото на всеки, който се е озовал беззащитен в неговата бледозелена мъгла.

Иприт пък провокира появяването на мехури на всички места, където попадне върху кожата. Фосгенът постепенно унищожава белите дробове, което води до агонизираща гибел до няколко дни след контакт с веществото.

Въпреки че нямали предпочитание да ги употребяват, Съединени американски щати, както и други международни сили, траяли да влагат в създаването и производството на все по-отровни химически оръжия .

През 50-те години на предишния век били създадени нервнопаралитични сътрудници като VX и зарин, които били включени в системи за разпространяване на експлозиви. Смъртоносни и в най-малки концентрации, съединенията блокират сериозни нервни пътища, причинявайки мускулна парализа, която води до задушаване.

Въпреки че Съединени американски щати настояват, че в никакъв случай не са употребявали сътрудници, обхванати от Конвенцията за химическите оръжия, в тенденциозен акт за причиняване на човешка щета, опцията това да се случи оставала годна през десетилетията, при положение, че те самите в миналото бъдат нападнати.

NEWS: DoD Destroys Last Chemical Weapons in Arsenal
— Department of Defense
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР