Новото италианско правителство, сформирано от социалдемократите и неподлежащото на точна

...
Новото италианско правителство, сформирано от социалдемократите и неподлежащото на точна
Коментари Харесай

След края на политическата криза в Италия - ново правителство, стари проблеми

Новото италианско държавно управление, образувано от социалдемократите и неподлежащото на точна подредба Движение " Пет звезди ", би трябвало да да се оправи с сложна икономическа и обществена обстановка. За тази цел то разчита да получи по-гъвкав метод от Европейски Съюз. " Франс прес " преглежда главните провокации, които го чакат, програмата му и реакцията на пазарите:

Слаб напредък

Третата стопанска система на еврозоната не върви добре. След " техническа криза " през второто тримесечие на 2018 година (спад от 0.1 % през последните две тримесечия), Италия регистрира нулев напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) през първите шест месеца на 2019 година.

Европейската комисия и Международният валутен фонд (МВФ) залагат на напредък от едвам 0.1 % за цялата година, само че някои специалисти са още по-песимистично настроени, очаквайки, че страната би могла да изпадне още веднъж в криза.

Безработица и беднотия

Нивото на безработица през юни е достигнало 9.9 % от дейното италианско население по отношение на приблизително 7.5 % в еврозоната и е доста надалеч от оповестените 3.4 % за Холандия и 5 % за Германия.

Сред младежите обстановката е още по-обезпокоителна. Около 29 % от младежите на възраст сред 15 и 24 години, които желаят да са трудово дейни, са безработни, което е съвсем двойно по отношение на междинното европейско ниво (15.6 процента).

Пет милиона души в Италия живеят в безспорна беднотия, което е 8.4 % от популацията.

Разликата сред северната и южната част на страната е доста огромна. В бедния Юг 10 % от фамилиите се намират в такава обстановка по отношение на 5.8 % на Север, където са централите на доста компании, най-много междинни и дребни компании.

Огромен държавен дълг

Страната има голям държавен дълг. Той се увеличи до 2.3 трилиона евро, което е 132 % от италианския Брутният вътрешен продукт и е най-високата стойност в еврозоната след Гърция.

Брюксел непрекъснато упорства Рим да понижи бюджетния си недостиг. Няколко пъти имаше мощно напрежение сред предходната ръководеща популистка коалиция, образувана от крайнодясната " Лига " на Матео Салвини и Движение " Пет звезди " на Луиджи ди Майо.

Икономическата политика

В програмата си обединяването акцентира, че ще " води експанзивна икономическа политика, целяща да насочи страната към трайна вероятност на напредък, без да подлага на заплаха салдото на държавните финанси ".

Това ще се изрази в анулация на автоматизираното нарастване на Данък добавена стойност през 2020 година, което се очакваше да донесе 23 милиарда евро. Мярката ще засегне на първо време по-скромните фамилии и има риск да понижи търсенето и надлежно растежа.

Новото държавно управление има намерение също по този начин да понижи подоходния налог, да вкара един тип минимална заплата, да улесни заетостта измежду младежите, защото хиляди от тях напущат всяка година страната поради неналичието на благоприятни условия.

Властта в Рим има намерение също по този начин да направи вложения в региона на инфраструктурата (пътища, учебни заведения и други), на околната среда и в Южна Италия, която се обезлюдява поради неналичието на работни места и на подобаващи услуги.

Акцентът ще бъде подложен също по този начин върху нововъведенията с възобновление на проект " Промишленост 4.0 ", с цел да се развие цифровизацията, роботизацията, с данъчни тласъци, ориентирани най-много към дребните и междинните предприятия.

Според новото държавно управление Брюксел би трябвало да преразгледа " несъразмерната суровост на европейските правила " за бюджетната политика, с цел да може те да бъдат по-ориентирани към растежа.

Идването на власт на новото държавно управление е посрещнато доста позитивно от финансовите пазари. /БТА

Как се стигна до рецесията и сформирането на новото държавно управление, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР