Ново проучване в Северна Ирландия показва, че две трети от

...
Ново проучване в Северна Ирландия показва, че две трети от
Коментари Харесай

Температурата се покачва: Ще има ли референдум за ирландско обединение

Ново изследване в Северна Ирландия демонстрира, че две трети от гласоподавателите считат, че би трябвало да има референдум за мястото на провинцията в Обединеното кралство. Според анкетата, 49% биха дали своят вот за оставане в кралството, 41% за обединена Ирландия и 9% не са наясно.

Проучването на вестник " Обзървър " демонстрира, че огромно болшинство желае провеждането на подобен избор, само че единствено 37% от интервюираните желаят това да стане в границите на идващите 5 години до 2026 година. Повече от една четвърт считат, че такова гласоподаване не е нужно, съобщи БНР.

В момента искащите оставане в Обединеното кралство имат преднина от 8% пред тези, които желаят обединяване с Република Ирландия.

Британското държавно управление е все по-загрижено, че последствията от Брекзит и най-много Протокола за Северна Ирландия, който издига бериери сред провинцията и останалата част от Обединеното кралство, могат да доведат до по-голяма поддръжка за сливане с Ирландия.

Както е известно в Северна Ирландия тлеят голям брой етнополитически спорове сред католици и протестанти, наричани още " националисти " и " юнионисти ", привързани към английската корона. Католиците желаят Северна Ирландия да се сплоти с Република Ирландия, а протестантите - да остане част от Обединеното кралство.

Докато доста специалисти считат, че политическата температура в Северна Ирландия се е намалила, то въпросът за мястото на провинцията още веднъж бе издигнат неотдавна от видни фигури, като ирландският вицепремиер Лео Варадкар и някогашният водач на " Шин Фейн " Джери Адамс.

Официален Лондон постоянно е упрекван, че изцяло пренебрегва събитията в Северна Ирландия. Споразумението от Разпети петък дава на министъра за Северна Ирландия опция да свика референдум когато и да е, само че това може да стане единствено при ясни данни, че има болшинство в поддръжка на обединяване с Република Ирландия.

На другия фронт за самостоятелност - шотландския, стана известно, че " Зелените " биха приели да поддържат държавно управление на Шотландската национална партия (ШНП) и даже подписаха съглашение за шерване на властта. Споразумението не е съдружно, само че то може да проправи път за нов референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство, съобщи Асошиейтед прес на 21 август.

 Тревога в Лондон: Шотландия потегля към втори референдум за самостоятелност Виж още

Двете партии водят договаряния от месец май, защото на ШНП не доближаваше един депутатски мандат, с цел да имат болшинство в районния парламент. Споразумението подсигурява болшинство за самостоятелност на Шотландия в Народното събрание в Единбург за идващите пет години.

ШНП е на власт от 2007 година, а нейният лидер Никола Стърджън е министър председател на Шотландия от края на 2014 година, откакто по-рано същата година се състоя несполучлив референдум за самостоятелност.

Британският министър председател Борис Джонсън, водач на Консервативната партия, има окончателната дума за това дали да позволи, или да не позволи нов референдум в Шотландия за нейното обособяване. Има признаци, че той ще се опълчи на нов избор на шотландците, което ще ускори напрежението сред неговото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР