Ново проучване доказа, че ако оставим бебето дълго време да

...
Ново проучване доказа, че ако оставим бебето дълго време да
Коментари Харесай

Не оставяйте бебето да плаче дълго

Ново изследване потвърди, че в случай че оставим бебето дълго време да плаче, това може да повреди развиването му. Плачът остава отпечатък и усеща, близки до „ боязън от гибел “, изяснява немската психоложка Катарина Салфранк в изявление пред в. Süddeutsche Zeitung.

Вцепеняване

Бебетата, които са оставяни дълготрайно време да плачат, прекомерно рано отключват в мозъка си стратегия за „ незабавна помощ “ - положение близо до вцепеняването, в което животните изпадат, когато животът им е заплашен. Така те имитират гибел.

„ Всяка минута, в която бебето плаче, то изпитва боязън от гибелта “ , изяснява психиатърката.

Според експертите, родители, които не реагират незабавно на сигнала, който бебето изпраща, не постъпват добре нито със себе си, нито с детето.

Самичко да се успокои

Методът на прогресивно изчакване бебето единствено да се успокои, прочут още като „ системата 5-10-15 “, е разработен от педиатъра доктор Ричард Фербер, невролог в детската болница в Бостън. Тя е необятно употребена в Западна Европа и Съединени американски щати, само че има и доста критици. Според тях тя не дава никакъв резултат.

„ Тази система няма и обучителен резултат за бебето, тъй като за него времето има друго измерение, спрямо това на възрастните. То не знае, че е плакало 5 минути “ , разяснява Салфранк.

Критиците

Тази позиция се поддържа и от други немски психиатри, които настояват, че бебетата имат потребност от физическа непосредственост и топлота, на която да разчитат, и която да „ обслужи “ потребностите им и да понижи степента на стрес. Защото единствено по този начин те могат да изградят постоянна връзка на доверие с родителите си, а по късно и с други хора.

Прочетете целия текст в Новите Родители.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР