Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян животозастрашаващо в областта

...
Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян животозастрашаващо в областта
Коментари Харесай

71-годишен поет простреля критично премиера на Словакия в корема пред тълпа


Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян животозастрашаващо в региона на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда. Стрелецът е 71-годишен стихотворец от южния град Левице, който преди години събирал подписи, с цел да основе своя политическа партия “Движение против насилието ”.

Според западни издания 59-годишният Фицо е напускал Дома на културата в Хандлова, на към 150 км североизточно от столицата Братислава, с цел да поздрави събрала се начело навалица. Четирите изстрела проехтели малко преди Фицо да се ръкува с последовател. Един от патроните е улучил премиера в стомаха, след което той се е свлякъл на земята.
 РОБЕРТ ФИЦО СНИМКИ: РОЙТЕРС РОБЕРТ ФИЦО СНИМКИ: РОЙТЕРС 
“Тъкмо щях да се здрависвам с него, когато изстрелите проехтяха, съвсем ме оглушиха ”, уточни свидетел, който видял кървави рани по гърдите и главата на премиера.

На фрагменти се вижда, че полицията задържа стрелеца още на мястото на престъплението, до момента в който друга част от екипа на премиера го подвига от земята и го реалокира в автомобил, който незабавно потегля. Малко по-късно регионът е бил отцепен. По-късно Фицо е транспортиран  с хеликоптер до  болница  в град в Банска Бистрица - на 29 км от Хандлова.

Засега се знае единствено, че министър председателят е минал през компютърна томография. Напълно неразрешено обаче бе разпространяването на информация за положението му.

Според медии Фицо е бил улучен с 2 или 3 изстрела, хипотетично в крак, гърди и стомах. Преди изстрелите да проехтят, някой от тълпата е извикал “Робо, ела тук ”.

Словашката президентка Зузана Чапутова осъди “бруталната и безмилостна ” офанзива против министър-председателя. “Шокирана съм ”, сподели Чапутова и пожела на Роберт Фицо “много мощ в този сериозен миг и бързо възобновяване ”.
 Стрелецът е 71-годишен мъж. СНИМКИ: РОЙТЕРС Стрелецът е 71-годишен мъж. СНИМКИ: РОЙТЕРС 
Стрелбата в Словакия се случи три седмици преди решаващите избори за Европейски парламент, на които популистки и извънредно десни партии в 27-членния блок напират за победа.

Основните опозиционни партии в страната “Прогресивна Словакия ” и “Свобода и взаимност ” анулираха плануван митинг против спорния държавен проект за преразглеждане на публичното лъчение, което съгласно тях ще даде на държавното управление цялостен надзор върху публичното радио и телевизия.

Лидерът на “Прогресивна Словакия ” Михал Симечка прикани политиците да се въздържат от дейности и изявления, които биха съдействали за по-нататъшното повишаване на напрежението.

Шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен побърза да осъди нападението, шокирало цяла Европа. “Такива актове на принуждение нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо богатство ”, сподели Фон дер Лайен. Мнението ѝ показа и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пожела на Фицо мощ и бързо излекуване.

“България остро осъжда бруталното посягане против министър-председателя на Словакия ”, добави президентът Румен Радев. Роберт Фицо е прочут като популистки политик - привърженик на  съветския президент  Владимир Путин  и на унгарския водач Виктор Орбан. Той бе безапелационен, че няма да разреши ареста на Путин по интернационална заповед, в случай че отиде в Словакия. За Орбан пък е казвал, че е водач, който пази ползите на страната и народа си.

Премиерът е роден в семейство от работническата класа на 15 септември 1964 година Фицо стартира политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди Кадифената гражданска война от 1989 година, довела до разпадането на някогашна Чехословакия. Той сътвори своята лявоцентристка партия “Посока – обществена народна власт ” през 1999 година, откакто получи отвод за министерски пост от Демократичната левица - политическите наследници на комунистите.

По специалност Фицо е бил юрист, само че в политическата си кариера е прочут стратег: в своята тридесетилетна кариера той жонглира сполучливо сред проевропейски позиции и гневно националистическа, антизападна изразителност. Замесен в обвинявания в корупция, които постоянно е отричал, Фицо има податливост да бъде провокационен и дръзновен в изявленията си. Обича бодибилдинг, футбол и бързи коли.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР