Ново изследване навежда на мисълта, че вулканични изригвания могат да

...
Ново изследване навежда на мисълта, че вулканични изригвания могат да
Коментари Харесай

Топенето на ледената покривка следствие на вулканични изригвания?

Ново проучване навежда на мисълта, че вулканични изригвания могат да сложат началото на интервали, свързани с бързо размразяване на ледената завивка, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени изследвали данни за размразяване в сърцевината на ледници и ги сравнили с тези за вулканични изригвания за 1000-годишен интервал, преди 12 000-13 000 години. Анализът им посочил, че сред едните и другите данни съществува връзка.

"Установихме, че за интервал от 1000 години вулканичните изригвания нормално са свързани с ускорено размразяване на ледници в една или друга година ", съобщи Франческо Мускитиело от Колумбийския университет. "Въпросните вулкани не се намират покрай ледниците, а на хиляди благи от тях. Това е самобитно увещание за непредвидения световен резултат от вулканичната интензивност ", отбелязва той.

Учените установили, че пепел, изхвърлена в атмосферата в резултат на вулканични изригвания, може да се натрупа на разстояние хиляди благи от вулканите. Когато се натрупа върху ледници,тъмните частици карат леда да погълне повече топлинна сила и топенето му се форсира. Тънки седиментни пластове, формирани в резултат на размразяване на леда, помогнали на учените да проследят интервали, свързани с ускорено размразяване в края на последната ледникова ера.

Както пръстените в стволовете на дървета разкриват интервали, свързани с натоварен напредък, по-тънките седиментни пластове демонстрират интервали, свързани с ускорено размразяване. Учените сравнили данни за седиментни пластове с тези за сърцевини на ледници, които демонстрират атмосферните условия в древността. Данните дали опция на учените да основат компютърен модел, с цел да предскажат какво ще е топенето, провокирано от едно-единствено вулканично изригване. Въз основа симулациите било заключено, че резултатът от вулканичното изригване върху топенето на леда зависи от доста фактори - снеговалежи, дебелина на ледената завивка, метеорологични условия. "Ако се промени единствено един от тези фактори, топенето ще е друго ", означи гласиологът Джеймс Лий от университета в Ливърпул.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР