Новият редовен кабинет вече подготвя решение, с което България да

...
Новият редовен кабинет вече подготвя решение, с което България да
Коментари Харесай

Кабинетът готви решение България да се включи в европейската помощ за 1 млн. боеприпаси за Украйна

Новият постоянен кабинет към този момент приготвя решение, с което България да се включи в самодейността на Европейски Съюз за обезпечаване на 1 млн. броя муниции и снаряди за Украйна. Това оповестява Българска национална телевизия, като цитира заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов.

Информацията за това беше оповестена първо от военния министърпред европейското издание " Политико ". Той показа, че България ще изиска да се причисли към европейската договорка. В поръчката на муниции вземат участие всички страни като се изключи България и военно неутралната Ирландия.

Все още не е ясно по кое време тъкмо ще бъде гласувано решението на Министерския съвет, само че с него страната ни публично ще заявява пред Европейската организация по защита желанието си да се причисли към самодейността.

Още през месец май страните от Европейски Съюз завършиха договорка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март идната година. Постигнато беше единодушие страните да дадат муниции неотложно от личните си ресурси. Програмата за военна поддръжка за Украйна е на стойност 1 милиард евро, плюс още 1 милиард евро, с който ще се финансира скица за взаимно доставяне с боеприпаси за попълване на военните ресурси в страните донори.

Европейската организация по защита (EDA) започва план за обезпечаването на муниции. България участваше в първата фаза на договаряне, само че отхвърли да е част от договорката на EDA по време на ръководството на служебния кабинет на президента Румен Радев. Самият държавен глава разгласи на страната ни, като сподели, че тя ще продължи да създава и да дава снаряди на други страни, само че не и на Украйна. Един от причините беше, че страната ни не има и не създава 155-милиметрови снаряди.

Новината за включването на България към самодейността идва, откакто преди дни страната се причисли към Многонационалната самодейност на НАТО за депозиране на муниции (MAWI). Тя е основна за обезпечаването на опция за авансово разполагане на ресурси от муниции в поддръжка на многонационалните бойни групи на НАТО на източния фланг на Алианса.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР