Новите случаи за денонощието за 2019, което е 19% от

...
Новите случаи за денонощието за 2019, което е 19% от
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Властта определи правилата за влизане на чужди туристи

Новите случаи за денонощието за 2019, което е 19% от направените 10 614 теста, сочат данните в Единния информативен портал. Починали са 38 души, а 1118 са се излекували. Поставени са 1244 дози ваксини, с което общият брой на осъществените имунизации става 337 904. С две дози за 57 767 души.

Днес министърът на туризма Марияна Николова разгласи, че летният сезон ще стартира на 1 май, а за задграничните туристи са наложени избрани условия, с цел да могат да влязат в страната. В София пък ще бъдат затворени молове и фитнеси, в случай че броят на новозаразените пораства.

" Дневник " наблюдава обстановката с развиването на епидемията в страната онлайн.

14:22До 21 ч. през днешния ден би трябвало да бъдат загасени всички обичайните огньове, които съпътстват отбелязването на Сирни заговезни на територията на община Перник, разпореди кметът Станислав Владимиров. В особено издадена за задачата заповед той не разрешава горенето на автомобилни гуми и пластмаси, както и потреблението на запалителни течности за разпалването и поддържането на огъня. Обредните обичаи, свързани със Сирни заговезни би трябвало да се правят следено и под непрестанно наблюдаване, при съблюдаване разпоредбите за пожарната сигурност.13:00Към момента " Астра Зенека " не открива проблеми с имунизацията сиНаправеният досега разбор от " Астра Зенека " за данните за сигурност на имунизацията им не демонстрират проблеми си препарата. Не се регистрира нараснал риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, акцентират от " Астра Зенека " в писмо до медиите.

 Коронавирусът в България: Властта дефинира разпоредбите за влизане на непознати туристи (хронология)
© Reuters

След няколко смъртни случая в Европа след слагане на имунизацията, някои страни стопираха краткотрайно потреблението ѝ. България също е измежду тях, откакто се разбра за умряла в Пловдив жена часове след имунизацията ѝ. Премиерът Бойко Борисов разпореди в петък да спре имунизацията с този препарат, какъвто обаче има главно във всички пунктове.

В известието от " Астра Зенека " написа още, че обявеният брой случаи на съответния проблем не е по-висок, в сравнение с броят, който би зародил по натурален метод в неимунизирано население.11:33Летният туристически сезон стартира на 1 май с съответни условия за чужденцитеЛетният туристическия сезон в България ще стартира на 1 май. Ранната дата цели да обхване и почивните дни към Великден или майските празници. Новината заяви министърът на туризма Марияна Николова, която придружи премиера Бойко Борисов в обичайна му за уикенда обиколка в България, предавана в профила му във " Facebook ". Тя посочи, че на следващия ден ще издаде заповед, с която ще бъдат одобрени всички ограничения при местата за настаняване и хранене в курортите.



Здравният министър Костадин Ангелов уточни по какъв начин непознати туристи ще могат да влизат на българска територия. Те ще могат да избират сред три разновидността - да показват негативен PCR тест, да са прекарали заболяването и да имат антитела, или да са си сложили ваксина.

" С Еврокомисията се договорихме да имаме правото да позволяваме туристи от трети страни, които са с негативен PCR тест или имат сложена друга от утвърдените от Европейски Съюз ваксини ", сподели от своя страна Борисов.

 Коронавирусът в България: Властта дефинира разпоредбите за влизане на непознати туристи (хронология)
© Надежда Чипева, Капитал

Повече четете10:53Въвеждането на наложителна 10-дневна карантина, последвана от PCR тест за влизащите от Африка пасажери, ядоса част от туроператорите, които го дефинираха като опит за всяване на боязън в хората. От Обединение " Бъдеще за туризма " показаха удивление по какъв начин се постанова мярка, влизаща в действие без нужния гратисен интервал, в който да има преструктуриране и най-малко понижаване на загубите. Те упорстват за унищожаване на карантината за лица с негативен PCR тест.

Според туроператорите карантинирането обрича плануваните и предплатени пътувания до Занзибар, както и до други дестинации като Кения, Египет, Мароко и Тунис. От организацията показват, че за трите месеца, в които се провеждат чартъри до Занзибар, има единствено един клиент, поканен за още един тест и неговите резултати към момента не са известни. Всички останали проби са негативни.10:32Следващата седмица се чакат 56 хиляди ваксини на " Пфайзер " Следващата седмица се чакат 56 хиляди ваксини на " Пфайзер ", които ще оказват помощ за възобновяването на всеобщата имунизация. Това сподели пред БНР шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка против ковид Тодор Кантарджиев. По думите му до края на идната седмица процесът би трябвало да стартира отначало. Подобно мнение изрази и здравният министър Костадин Ангелов през вчерашния ден, като даже уточни и ден, в който това ще стане - четвъртък.

Той добави, че се чака документално мнение на европейския регулаторен орган за качеството на имунизацията на " Астра Зенека ". Ако то е позитивно и бъде оповестено преди идването на имунизациите на " Пфайзер ", то тогава всеобщата имунизация ще стартира даже по-рано.

Той разяснява и разпределението на имунизациите в Европейски Съюз. Българският министър председател Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и още четирима европейски министри настояха за спор по тематиката.

" Не сме ощетени доста при разпределянето на имунизациите в Европейския съюз. Водят се договаряния на високо политическо равнище за прекопирване на невъзможността на обещаното от компании, на което им е платено. Нашето държавно управление е в правото си да беседва с други производители на ваксини, регистрирани в Европейски Съюз, с цел да търси метод за компенсиране на това, което някой не си е извършил като търговски отговорности ", сподели Кантарджиев.10:292019 са новите случаи за денонощието, което е 19% от направените 10 614 теста, сочат данните в Единния информативен портал. Най-много са новозаразените в София – 552 души. 522 пациенти са в интензивни отделения, с 16 повече от през вчерашния ден. Хоспитализираните са общо 6948 души.

Починали са 38 души. Излекуваните са 1118. Поставени са 1244 дози ваксини, с което общият брой на осъществените имунизации става 337 904. С две дози за 57 767 души.09:31Следващите ограничения в София включват затваряне на молове и фитнесиАко наклонността на повишаване на инфектираните с ковид продължи, идващите ограничения в София ще включват затварянето на огромните търговски центрове и фитнесите. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред " Нова телевизия ". Тя посочи, че такова е предписанието на шефа на столичната здравна ревизия Данчо Пенчев.

 Коронавирусът в България: Властта дефинира разпоредбите за влизане на непознати туристи (хронология)
© Георги Кожухаров

По думите ѝ лечебните заведения в града към момента могат да понесат натиска от пациенти, само че е на прага от обстановката, в която системата ще стартира да изпитва огромни компликации. Фандъкова добави, че се надява детските градини и учебните заведения да не затварят и това ще е последното нещо, което ще предложи, само че добави, че решението се взима от специалистите и лекарите.

" При дребните възпитаници и детските градини може да се съблюдават ограниченията, тъй като се работи в една стая, не се смесват с паралелките ", сподели още тя.



Фандъкова пое ангажимент да ревизира дали ограниченията се съблюдават на битака в София и в случай че има проблеми, той ще бъде затворен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР