Новите продукти с изкуствен интелект, разработени в Китай, ще трябва

...
Новите продукти с изкуствен интелект, разработени в Китай, ще трябва
Коментари Харесай

„Основни социалистически ценности“: Пекин поиска невъзможното от китайските „ChatGPT“-та

Новите артикули с изкуствен интелект, създадени в Китай, ще би трябвало да бъдат подложени на оценка на сигурността, преди да бъдат пуснати на пазара. Ще би трябвало и да отразяват „ главните социалистически полезности “ на страната, излиза наяве от огромен нов проектозакон на интернет регулатора на страната.

Предложените правила идват директно след оповестяването на, компанията, чийто създател Джак Ма влезе в словесна битка с страната по-рано.

Освен нея и други китайски компании се втурнаха да създават AI услуги, основани на огромни езикови модели, способни да имитират човешка тирада. Лавината се надигна, откакто през ноември основаната в Сан Франциско OpenAI пусна своя ChatGPT и провокира както потребителите, по този начин и съперниците в сектора.

Бързият прогрес в региона на изкуствения разсъдък породи световна паника за капацитета на технологията за дезинформация и корист. В интернет започнаха от ден на ден да се появяват подправени изображения и deep fake видеа с хора, които споделят неща, които в никакъв случай не са изричали.

„ Преди да се дават услуги на обществеността, които употребяват генеративни AI артикули, би трябвало да се изиска оценка на сигурността посредством националните регулаторни служби за интернет “, се споделя в проектозакона, оповестен от Администрацията за киберпространството на Китай.

Проектозаконът, наименуван „ Административни ограничения за услуги, свързани с генеративен изкуствен интелект “, има за цел да подсигурява „ здравословното развиване и стандартизираното използване на технологията на генеративния изкуствен интелект “, написа в него.

Съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, би трябвало да „ отразява главните социалистически полезности и не би трябвало да има наличие за подривна активност против държавната власт “.

Този тип всеобхватна морална уговорка е постоянно срещана в Китай, само че особено това ограничаване е нещо, с което генеративният AI е некадърен да се съобрази. Дори и най-внимателно подготвеният и надъхан огромен езиков модел наподобява може да бъде подведен да каже всевъзможни неприемливи неща. Дали китайските цензори ще решат, че това е в сходство със закона, или не, зависи повече или по-малко от тях, което прави вероятността за обособяване на съществени запаси за подобен план малко рискована.

Разбира се, огромна част от китайската промишленост съществува под сходен суспендиран кинжал и макар че китайските регулатори са капризни, те не са задоволително глупави, с цел да изхвърлят плодовете на дългогодишното подкрепяне на научноизследователската и развойна активност от страна на държавното управление. Вероятно, за разлика от други закони за ограничение на наличието, това ще се окаже мотив за държавното управление да упражнява въздействие. Но няма да бъде възприето като цялостна възбрана.

„ Новият проектодокумент е една от най-строгите ограничения за генеративния изкуствен интелект до момента “, съобщи пред Агенция Франс Прес Анди Чун, доцент в Градския университет на Хонконг.

Компаниите, които показват оценки на сигурността, ще би трябвало „ да бъдат доста деликатни, с цел да подсигуряват, че всеки източник на данни, употребен за образование на AI, би трябвало да бъде в границите на насоките, да бъде прецизен, неутрален и да не нарушава правата на интелектуална благосъстоятелност на други лица “, изясни той.

„ Гарантирането на точността е мъчно. Нито една генеративна система за AI досега не може да се оправи с това. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР