Новите модели Audi S6 и S7 застават на стартовата линия

...
Новите модели Audi S6 и S7 застават на стартовата линия
Коментари Харесай

Audi S6 и S7 за първи път в TDI вариант с електрически задвижван компресор

Новите модели Audi S6 и S7 застават на стартовата линия с мощен V6 TDI мотор, който предлага на клиентите на марката върхова динамичност за дълги дистанции. За първи път Audi комбинира електрически задвижван компресор с 48-волтова бордна мрежа. Мощността на трилитровия V6 TDI доближава 257 kW (349 кс). За силовото предаване дава отговор осемстепенната автоматизирана трансмисия tiptronic, постоянно в комбиниране със системата за непрекъснато задвижване на четирите колела quattro. S-спортното окачване с контролиране на амортисьорите, динамичното ръководство на четирите колела и спирачната уредба с керамични дискове не оставят неизпълнени стремежи във връзка с пътното държание и опциите при прекъсване.

Електрически задвижваният компресор обезпечава мощен напредък при ниски обороти. Наред с извънредно динамичното ускоряване, електрически задвижваният компресор предлага и неведнъж използваема Boost-функция при внезапно форсиране. По този метод електрически задвижваният компресор отстранява още в зародиш явлението, известно като " турбодупка ", осигурявайки бърза реакция при подаване на газ и мощно ускоряване във всяка обстановка.


Времето за реакция на електрически задвижвания компресор е под 250 милисекунди, пиковата му мощ се равнява на седем киловата, а оптималните му обороти доближават 70 000 в минута. Boost-функцията на електрически задвижвания турбокомпресор работи до достигането на 1 650 оборота в минута от страна на мотора. Благодарение на двойното наложително пълнене, включващо електрически компресор и задвижван от отработилите газове турбокомпресор, S-моделите разполагат с голям въртящ миг от 700 нютонметра, който остава постоянен в диапазона сред 2500 и 3100 оборота в минута. Електрически задвижваният компресор подкрепя TDI мотора постоянно, когато силата от отработилите газове не е задоволителна за обезпечаването на мигновен прилив от въртящ миг - да вземем за пример при тръгване или при ускорение от най-ниските работни режими на задвижващия елемент.

Външно електрически задвижваният компресор мощно прилича на турбокомпресор и е инсталиран непосредствено на мотора, директно зад межденния охладител на сгъстения от турбокомпресора въздух. В множеството случаи той е обособен от системата за турбопълнене благодарение на байпасен клапан. Когато обаче потребността от мощ стане огромна заради мощното натискане на педала на газта, а в същото време силата, обезпечавана от турбокомпресора е незадоволителна, байпасният клапан се затваря и вмукания въздух постъпва непосредствено в електрически задвижвания компресор. Сгъстеният по този метод въздух постъпва непосредствено в горивните камери.



Електрически задвижваният компресор разрешава изключителна мощност при ускоряване. Екипираният с електрически задвижван компресор V6 TDI мотор форсира S6 Limousine за едвам 5 секунди от 0 до 100 км/ч, а при S6 Avant и S7 Sportback класическият спринт лишава единствено с една десета от секундата повече. Електронно лимитираната оптималната скорост възлиза на 250 км/ч.

" Чиста мощ " - до 40 секунди " реене ": 48-волтовата Mildhybrid-система

Докато електрически задвижваният компресор се грижи за по-добрата динамичност, Mildhybrid-системата (MHEV) понижава разхода на гориво. 48-волтовата MHEV-система се състои от ремъчен стартер-регенатор (RSG) и литиево-йонна акумулаторна батерия с потенциал 10 Ah, инсталирана в пода на автомобила. RSG е обвързван с коляновия вал. При понижаване на скоростта той е в положение да рекуперира сила с до 8 kW мощ, а извоюваната по този метод електрическа енергия се съхранява в литиево-йонната акумулаторна батерия. При подаване на газ RSG още веднъж започва мотора бързо и незабелязано.

MHEV-технологията разрешава на системата старт-стоп да сработва при скорост под 22 км/ч. Така, с помощта на взаимоотношението сред Mildhybrid-системата и датчиците на автомобила, S-моделите могат да се похвалят с понижаване на разхода с до 0.4 литра на 100 километра в действителни условия и са в положение да се " реят " до 40 секунди с изцяло изключен мотор.
Така екипирани, S TDI-моделите съчетават забележителна динамичност с високо равнище на успеваемост, невисок разход на гориво и ниски равнища на нездравословни излъчвания. Всички S TDI-модели са хомологирани по отношение на стандарта за нездравословни излъчвания Euro 6d temp.

Както при всеки различен S-модел на Audi, тук системата за непрекъснато задвижване на четирите колела quattro е част от общоприетото съоръжение. По предпочитание Audi предлага на своите клиенти динамично ръководство на всички колела - технологията комбинира динамично кормилно ръководство с изменчиво предавателно число сред 9,5:1 и 16,5:1 на предния мост със завиващ механизъм за задните колела със шпинделно задвижване и спомагателни свързващи детайли. При скорости до 60 км/ч задните колела завиват с до пет градуса в посока, противоположна на тази на предните. По този метод радиусът на завиване се смалява с до 1,1 метра. Над 60 км/ч при междинни и високи скорости те завиват с до два градуса дружно с предните колела. По този метод S-моделите стават доста по-чевръсти и повратливи при ниски скорости, като по едно и също време получават и повече непоклатимост при висока скорост на придвижване и при нужда от внезапна промяна на посоката.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР